Република Српска

26 година Осмог одреда Специјалне бригаде полиције

Служењем парастоса у храму Светог Василија Острошког на Вељинама за 23 погинула припадника Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске, те полагањем цвијећа на спомен-обиљежје испред Полицијске станице Источно Сарајево, данас је обиљежено 26 година од формирања овог одреда.


Фото: СРНА

Ратни командант Одреда Специјалне бригаде полиције Илиџа Бранислав Окука изјавио је новинарима у Источном Сарајеву да је ово прилика да се сви присјете ове бригаде, која је била и најелитнија јединица коју је Република Српска имала.

Окука каже да су припадници Осмог одреда Специјалне бригаде полиције учествовали у одбрамбено-отаџбинском рату на свим ратиштима у Републици Српској, односно тамо гдје је било најпотребније да се одбране српске територије и становништво.

“Поносни смо на дјела која смо урадили, а исто тако стријепимо за будућност која нас чека”, нагласио је Окука и додао да је Министарство унутрашњих послова 1992. године на овим просторима било једина организациона структура која је била адекватна да прихвати борбу и заштити људе од нестанка са ових простора.

Окука подсјећа да је припадник ове јединице био и садашњи министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и ово данашње окупљање је једна врста подршке њему самом и МУП-у Српске.

“Веома добро смо упознати са чињеницом шта се ради и како неко жели да све то што смо ми дали за ову државу девалвира и направи једна унитарну државу у којој српски народ једноставно не може да живи. Ми то знамо јер на територији гдје смо битисали готово читав рат сад готово да нема Срба, а у Сарајеву се то може измјерити микронима”, рекао је Окука.

Он је поручио да сви морају да ураде све да Република Српска опстане.

Окука је подсјетио да су припадници Осмог одреда претходно били у Специјалној полицији Станице милиције Илиџа, након тога су у Сарајевско-романијском и бирчанском одреду, а потом и у Специјалном одреду полиције.

Према његовим ријечима, из ових војних састава погинула су 23 припадника, а више од 1.000 је рањено.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић каже да је Осми одред једна од најзначајнијих мобилних маневарских јединица која је била спремна да притекне у помоћ Војсци Републике Српске или припадницима МУП-а у било којој ситуацији, а нарочито онда када је непријатељ угрожавао одбрамбене линије Српске.

“Ова јединица има изузетан значај и представници локалних заједница са овог подручја морају да присуствују овом дану и да кроз свакодневни рад воде рачуна како побољшати статус демобилисаних бораца и припадника унутрашњих послова, јер је неизмјерна њихова заслуга у стварању Српске”, поручио је Лучић.

Андрија Хркаловић, који је био командир вода Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске, истакао је да су током рата обишли сва ратишта – од Бањалуке, Кључа, Трнова, Трескавице, Требиља, оловско ратиште.

Он је истакао да су припадници ове јединице били претежно из Сарајевског поља и средње Босне, који су избјегли на ово подручје, а статус ових бораца веома је тежак и већина припадника Осмог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске није запослена.

Обиљежавању дана Одреда, осим припадника ове јединице, присуствовали су представник града Источно Сарајево, општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, представници Министарства унутрашњих послова, борачких организација.

 

СРНА

Напиши коментар