Република Српска

23 године од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције

Служењем парастоса за 11 погинулих припадника Шестог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске и полагањем вијенаца код спомен-обиљежја у Трну код Лакташа, почело је обиљежавање 23 године од формирања овог одреда.

065716
6. одред Специјалне бригаде МУП-а Српске / Фото: РТРС

Свечаност је почела предавањем рапорта команданта Специјалне јединице полиције Републике Српске Драгана Рибића предсједнику Српске Милораду Додику и смотром ове јединице.

Свечаности присуствују и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, директор Полиције Републике Српске Гојко Васић, предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић, припадници МУП-а и многобројни гости.

Вијенце на спомен-обиљежје положили су високи званичници Српске, БОРС-а и полиције.

Након служења парастоса и полагања вијенаца предвиђени су презентација ратног пута Шестог одреда и обраћање званичника.

Шести одред једна је од најелитнијих специјалних јединица Републике Српске и био је скоро на свим ратиштима током одбрамбено-отаџбинског рата.

Најтежа ратишта била су бихаћко, сарајевско и ратиште на Горажду, а нека од најзначајнијих акција у којима су учествовали припадници Шестог одреда су проширење Коридора, учешће у акцији извлачења бијељинског одреда из окружења на Мајевици, заузимање коте 850 на Жучи, Сарајевско ратиште.

Током рата одред је изгубио 11 припадника, а цијела специјална бригада остала је без 144 припадника. Шести одред је имао два ратна команданта – први је био Бране Пећанац, а други актуелни министар унутрашњих послова Драган Лукач.

065717

У оквиру обиљежавања годишњице формирања одреда, биће приказан документарни филм о настанку и ратном путу припадника 6.одреда Бањалука Специјалне бригаде Полиције, у продукцији РТРС, ауторке Љиљане Прерадовић.

065715

РТРС

Напиши коментар