Војни полигон

Одржана заједничка вежба Војске и МУП-а „Заједнички удар 2018“

Показна антитерористичка вежба Војске Србије и Министарства унутрашњих послова „Заједнички удар 2018“ одржана је јуче на две локације у Краљеву, на Тргу српских ратника и Атлетском стадиону.


У вежби су учествовале посаде два хеликоптера Газела Хеликоптерске јединице МУП-а / Фото: Даримир Банда

Осим поменуте вежбе, приказан је војни пешадијски ешалон снага за реаговање у коме су војници били опремљени наоружањем и војном опремом по „Програму 1500“ а одржана је и свечаност полагања заклетве војника на служењу војног рока генерације јун 2018.


Припадници САЈ у дејству уз подршку оклопног возила „Милош“ / Фото: Министарство одбране Србије

На вежби је учествовало око 2500 војника и припадника МУП-а, од војних јединица биле су присутне Специјална бригаде, Војна полиција међу којима и батаљон специјалне намене „Кобре“, потом снаге за подршку из обе ваздухопловне бригаде РВ и ПВО. Од војних ваздухоплова су се на небу изнад Краљева могла видети два хеликоптера, по једна Газела и Ми-8Т из састава 119. мешовите хеликоптерске ескадриле, 98. ваздухопловне бригаде.

Садејство је вршено са снагама за реаговање МУП-а међу којима су били припадници Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице, Хеликоптерске јединице, Интервентне јединице и Полицијске бригаде. Хеликоптерска јединица учествовала је са два хеликоптера Газела и једним АБ-212.


Посторјени ешалон Војске Србије са војницима који су опремљени наоружањем и војном опремом у програму „Пројекат 1500“ / Фото: Војска Србије

У оквиру извршавања тактичке вежбе која је садржала више радних тачака, приказано је решавање талачких криза на више начина и у више ситуација. Тако је виђен препад на моторна возила, различите објекте које су запоселе терористичке групе као и њихово неутралисање.

Циљ ове вежбе је између осталог био и заједничко оспособљавање и увежбавање војних и полицијских снага за реаговање у планирању, организовању и реализацији противтерористичких дејстава.

Након завршетка вежбе наведено је да ће држава наставити да улаже у војску и полицију и да ћемо до краја ове године имати 14 најмодернијих ловаца 4. генерације који ће бити, како је рекао, до зуба наоружани и са новим радарима.

Наведено је и да је из Русије наручено још 7 транспортних и борбених хеликоптера и да ће Војска Србије осим 9 Ербасових H145M добити још три транспортна Ми-17 и 4 борбена хеликоптера Ми-35.

TANGO SIX / Јединица

Напиши коментар