Свет

Американци праве смртоносне вирусе који могу збрисати човечанство!

Холандски научник прошле године објавио да је направио „вирус који може да збрише пола планете“, истраживања су стопирана, али сада се са њима наставило. Проблем је што су резултати доступни свима

Након једногодишње обуставе истраживања, амерички научници могли би да наставе рад на стварању нових смртоносних врста птичјег грипа и других вируса. Уведена су и нова правила која би требала да ублаже страхове које оваква истраживања могу да изазову, али све ово, међутим, неће ублажити чињеницу да су информације о овим неуобичајеним истраживањима доступне апсолутно свима. То увелико и повећава страх од злоупотреба, посебно након што је холандски научник Рон Фушије пре годину дана објавио да је направио „вероватно један од најопаснијих вируса који може да збрише пола планете“.

Научници сада морају детаљно да опишу научну и здравствену корист коју њихов рад може да донесе, као и сигурносне ризике, пре него што добију новац. Такође, резултати рада морају да буду доступни и другим научницима који раде у том пољу.

Поставља се питање зашто уопште постоји потреба за стварањем вируса који би могли да угрозе читав људски род. Научници оправдање налазе у чињеници да је то једини начин да се створе антивируси и тиме предупреде мање опасне заразе и епидемије.

Међутим, и поред човекољубивог мотива који стоји иза ових експеримената, они и даље изазивају велике страхове, како у стручним, тако и у лаичким круговима. Судећи по испитивањима јавног мнења, велика већина људи се плаши да би они могли довести до катастрофе несагледивих размера.

Експерименти ове врсте су први пут изазвали негодовање јавности када је децембра 2011. године холандски научник Рон Фушије објавио да је направио „вероватно један од најопаснијих вируса који може да се направи“. Овај вирус могао би да усмрти половину популације наше планете.

Све ово покренуло је полемику међу научницима да ли би требало цензурисати истраживања, јер би, по њиховом мишљењу, на тај начин људи остали ускраћени за важна сазнања. Међутим, са друге стране потпуна огољеност информација подразумева и да би подаци о смртоносним вирусима могли доспети у руке терориста или држава које имају за циљ развијање ултимативног биолошког оружја.

Група научника на универзитету Висконсин ипак не жели да објави своја достигнућа у области смртоносних вируса, да то не би угрозило безбедност човечанства. Национални здравствени институт, који је главни финансијер оваквих истраживања, није их ограничио, већ је увео додатна правила.

Мајкл Остерхолм, научник са универзитета у Минесоти и члан америчког Националног саветодавног одбора за биобезбедност је забринут оваквом одлуком владе.

– Отворена је пандорина кутија. Ако се резултати објаве јавно, било која лабораторија у свету ће моћи да понови исте експерименте – рекао је Остерхолм.

Све ово имплицира да су научници можда на прагу нових и још смртоноснијих вируса, него што су на пример сида или ебола, за које се годинама спекулише да су у ствари настале у лабораторијама, а затим биле испробаване прво на животињама, које су их временом пренеле на људе, углавном у угроженим деловима Африке, у којој ове болести и данас представљају највеће пошасти.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Sta se ocekivalo drugo da urade od silne muke i njihove zlatne milijrde.Ito mene licnonecudi nista.

Напиши коментар