Свет

Амерички специјалац је командант Исламске државе!

Омар ал-Сишани, командант Исламске државе, обучаван је од стране специјалних јединица САД-а у Грузији, у периоду од 2006. до 2010. године, а о томе пише више утицајних америчких медија.

omar-sishani-mudzahedin

Наиме, Бизнис Инсајдер наводи да „амерички медији признају улогу САД-а у расту Исламске државе“, бавећи се темом ове информације да је џихадиста обучаван у америчкој војсци која је одјекнула у америчким медијима.

Информација је постала главна тема најутицајнијих америчких политичких портала.

Наиме, откривено је и потврђено да је Омар ал-Сишани, један од главних људи Исламске државе, обучаван од стране специјалних јединица армије САД-а у тренинг центрима у Грузији.

Ал-Сишани је познат као борац у Чеченији, а затим и у Грузији, да би данас ратовао у Сирији и Ираку као један од команданата терористичке групе Исламска држава.

Он је заправо из Грузије и право име му је Таркан Батирашвили.

Портал McClatchyDC.com се позива на изворе у војном врху Грузије и наводи сведочења да је „ал-Сишани препознат као звезда и истакнути борац у специјалним јединицима САД-а“.

Он је био звезда у успону и као такав је третиран, наводи McClatchyDC.com речи једног од још увек активних припадника војске Грузије.

„Сви смо обучавани од стране америчких специјалних јединица и он је био један од најбољих војника.“ – рекао је извор портала McClatchyDC.com.

Ова информација никако не иде у прилог Белој кући, јер гласно отвара питање да ли су САД покровитељ исламских терориста, односно, расветљава чињеницу да улога САД-а у развоју Исламске државе нимало није наивна, него да је реч о дугогодишњим односима војске САД-а са различитим терористичким групацијама које лако може ставити под контролу.

 

Правда

Коментари (1)

  1. Sojic каже:

    Ma ameri su taj isis i napravili o cemu pricamo, isis placenici obicni …

Напиши коментар