Свет

Терориста из Лондона деведесетих клао Србе у БиХ, тада је за Енглезе био херој

Халид Масуд, који је у сриједу извршио терористички напад у Лондону, током рата у БиХ био је припадник злогласног одреда „Ел муџахид“

Како пише тај београдски дневник, у посједу редакције налази се списак од 1.774 борца одреда „Ел муџахида“, међу којима је и Масудово име.

Лист додаје да је он, како исламски „свети ратник“, у БиХ дошао 1. маја 1993. када се прикључио арапским борцима из тог одреда који се налазио под командом Трећег корпуса тзв. Армије БиХ.

Како се наводи, њега су почетком деведестих радикализовали познати вехабијски лидери Абу Хамза ал Мисри и Омар Бакри Мухамед.

„Ријеч је о људима који су почетком грађанског рата у БиХ одиграли пресудну улогу у формирању злогласног одреда ‘Ел муџахид’ који је дјеловао у склопу Трећег корпуса тзв. Армије БиХ и који се ‘прославио’ стравичним злочинима над заробљеним српским цивилима и војницима“, пише „Блиц“ позивајући се на изворе обавјештајно-безбједносних структура.


Терористички напад у Лондону (Фото: Танјуг/АП)

Лист преноси и изјаву члана Експертског тима југоисточне Европе за борбу против тероризма, Џевада Галијашевића, да је и према његовим подацима Халид Масуд за вријеме рата у БиХ био припадник „Ел муџахида“.

Галијашевић за „Блиц“ каже да је Халид Масуд, који је уз своје име имао и додатак Абдула, који су користили многи припадници тог одреда, из БиХ отишао тек 25. децембра 1995.

Према ријечима Галијашевића, готово сви велики терористички напади у Европи и САД имали су неку везу са Босном и Херцеговином – или су терористи учествовали у рату у БиХ, или су имали њено држављанство, или користили оружје набављено у БиХ.

„То је насљеђе које нам је оставила политика Алије Изетбеговића и СДА, који су бјелосветски шљам и психопате разних врста довели да овде стварају исламску државу. Посљедњи терористички напад у Лондону само је још један у низу доказа гдје нас је довела таква политика“, каже Галијашевић.


Халид Масуд након напада у Лондону (Фото: Танјуг)

РТРС / Танјуг

Коментари (5)

 1. gedza каже:

  Ma ko mu j..e mater i njemu i njedovoj drzavi…

 2. Goran каже:

  svako će svoje naći pred sobom – evo je još jedna staratizreka!!!

 3. Жарко каже:

  Дао им Бог да им се врати све оно што су нам урадили почевши од првог рата до сада а недао им Бог да им се врсти шта су урадили осталим земљама ,јер их онда неби ни било!

 4. Jugasajuga каже:

  Mnogima bi bilo pametno da pročitaju srpske narodne izreke i umotvorine a jedna od njih glasi: kako sejes,tako žanješ!

 5. Zvonko каже:

  Zao mi je samo sto nije pobio bar pola engleske

Напиши коментар