Србија

Амерички осиромашени уранијум коси Србију

Пише: Игор Гојковић

Србију очекује најмање још 10.000 смртних случајева од рака због НАТО агресије

Петнаест година после бомбардовања осиромашеним уранијумом, у Србији од рака умире све више младих људи. Домаћи и страни стручњаци за следећу годину најављују прави скок малигних обољења. Друштво за борбу против рака предложило je да се затражи одштета од Американаца, по угледу на одштетне захтеве после Фукушиме.

Последице НATO бомбардовања осиромашеним уранијумом пре 15 година тек сада су озбиљно почели да осећају грађани Србије. На територији целе земље је примећен пораст малигних обољења, који на општи ужас у појединим регионима све више погађа младе људе, који се, нажалост, лекарима обраћају најчешће касно, кад је излечење практично немогуће.

На Онколошком одељењу ваљевске болнице су уочили да се поједини тумори, који су се раније јављали углавном код особа у седмој деценији, сада дијагностикују и код деветнаестогодишњака,а најмлађи пацијент код којег је откривен малигни тумор имао је само 11 година.

Када је у питању рак дојке, он се све чешће дијагностикује и код девојака млађих од 30 година, што је раније било веома ретко. Подаци Централног регистра за рак показују да у Србији од рака дојке сваке године оболи преко 4.500 жена, а чак 1.600 њих умре од те болести.

Подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић – Батут“ показују да је у последњих десетак година број оболелих од леукемије и лимфома повећан за 110 одсто, док је број умрлих од тих болести повећан за 180 процената.

Лондонски Би-Би-Си је у септембру објавио тврдњу британског биолога Роџера Кофила да Србију у наредном периоду очекује најмање још 10.000 смртних случајева од рака, као последица НАТО бомбардовања осиромашеним уранијумом. Кофил је до ове прогнозе дошао у својој лабораторији у Јужном Велсу, а податке је изнео на лондонској конференцији о бомбардовању америчких и британских снага осиромашеним уранијумом у Ираку пре 23 године.

Кофил је објавио и податке грчких научника који су на северу земље током бомбардовања Југославије, сваки пут када наиђе ветар из правца Косова, бележили повишену радијација од најмање 25 одсто, док су Бугари тада процењивали да је радијација на небу изнад Србије била већа и до 30 одсто од уобичајене. Забележено је и да је пре петнаест година прашина осиромашеног уранијума ношена ветром стизала и у многе друге европске земље, где су се честице те прашине таложиле на земљу и кроз њу доспевале у површинске воде, биљке и животиње и улазиле у ланац исхране.

Нажалост, ови подаци за стручњаке нису уопште изненађујући, јер је на Србију током НАТО бомбардовања бачено 15 тона осиромашеног уранијума, који је и у најмањим количинама изузетно канцероген, и доводи до генских мутација и рађања потомака са психофизичким деформацијама.

Посебно је трагично што ће осиромашени уранијум, који је највише бачен на Косову и Метохији, и у деловима Пчињског округа уз македонску границу, остати на овом терену вечно, јер је његово време распадања чак четири и по милијарде година.

Подмуклост малигних болести изазваних америчким бомбама се огледа и у томе што се оне нису јавиле одмах након бомбардовања, већ доста касније, и тај период је за леукемију и лимфоме износио у просеку седам и по година( што се најјаче манифестовало 2006. и 2007. године), док за такозване солидне туморе- карцином дојке, грлића материце, плућа и дебелог црева, он износи петнаест година – и управо за следећу годину стручњаци у Србији најављују праву експанзију малигних тумора.

Истовремено биолог Кофил понавља да од овога нису поштеђени ни војници КФОР-а, а ни болничари који су одмах после бомбардовања били у контаминираним подручјима, једном речју, сви који су се у то време затекли у овом делу Балкана.

Тужилаштво у Италији је својевремено покренуло истрагу због све већег броја оболелих војника од рака после њиховог боравка у мировним мисијама, укључујући ту и Косово. Према подацима италијанског Удружења жртава осиромашеног уранијума, преко 300 војника, који су били припадници НАТО трупа, умрло је од разних врста тумора, а преко 3.600 је оболело.

Своје тврдње биолог Кофил је поткрепио и примерима деце рођене са деформитетима, не само у Србији, већ и у Босни и Ираку, где су Американци, такође, у бомбардовању користили осиромашени уранијум.

Погубном утицају осиромашеног уранијума изложено је данас и 15 локација у Босни и Херцеговини. Срби из бомбардованих Хаџића чак четири пута више умиру од рака у односу на остале становнике, а то су открили случајно, након што се после реинтеграције територија у Босни, око 5.000 Срба из Хаџића преселило у Братунац, где су запазили да у односу на затечену популацију, у необично великом броју баш Срби из Хаџића умиру од рака. Подаци говоре да је у Братунцу од 5.000 пресељених Хаџићана, њих скоро 800 умрло од малигних болести.

А биолог Роџер је на поменутом саветовању изнео и податак да су амерички физичари на Универзитету у Мериленду одавно дошли до истих закључака као и он, али да њихове податке нико до сада нигде није јавно изнео.

Друштво Србије за борбу против рака је у марту ове године саопштило да би Србија могла да тражи одштету од Американаца за бомбардовање осиромашеним уранијумом, а која би се мерила у милијардама долара. Реални за то аргумент им је био у примеру страних морнара који су добили по два милиона долара обештећења, јер су били изложену зрачењу после хаварије у јапанској централи Фукушима.

Нажалост, на овај, и те како правно утемељен предлог, за ових девет месеци из врха власти у Србији нико није одреаговао. А амерички осиромашени уранијум и даље односи жртве по Србији.

Коментари (1)

  1. slavko каже:

    zasto se zagreb ne tuce samo srbija svakog rata imaju li srbi atomsku

Напиши коментар