Досије

Злочин над српском децом за који нико није одговарао

На данашњи дан, 13. августа 2003. године, шиптарски терористи из аутоматског оружја су пуцали на српску децу док су се купала на Бистрици код Гораждевца, и том приликом убили Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакића (12).


Шиптарски терористи побили српску децу на Бистрици, Фото: Profimedia

У том нерасветљеном злочину, једном од четири највећа почињена над Србима од доласка међународне мисије на Косово, тешко су рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Убијенима тог 13. августа 2003. године данас ће у локалној Цркви пресвете Богородице бити служен помен.

У стотину „голе деце” која су се купала на Бистрици, 500 метара од центра села, према тврдњама родитеља, пуцано је са 78 метака из два рафала и једном појединачно.

Еулекс је десетак година касније, услед наводног недостатка доказа, обуставио истрагу током које је полиција саслушала 75 сведока и претресла 100 кућа.

Родитељи убијених Ивана и Пантелије, су из године у годину били разочарани што убице нису изведене пред лице правде, иако су, како су тврдили, њихова имена позната.


Злочин над српском децом у Гораждевцу

Нападачи на српску децу која су се купала 500 метара од центра села никада нису кажњени упркос обећању тадашњег шефа УНМИК полиције да ће „преврнути сваки комад земље како би нашао убице”.

Није помогла ни награда од милион евра коју је понудио УНМИК. Због тог злочина одржана је и хтина седница Савета безбедности УН.

У најтеже злочине над Србима спадају и убиство 14 жетелаца у Старом Грацком, убиство трочлане породице Столић код Обилића као и поствљање експлозива под аутобус Ниш експреса код Подујева када је погинуло 12 путника који су ишли на задушнице.

Коментари (3)

 1. Jelisija76 каже:

  Шиптарски терористи дјецу вам никада нећемо опростити! Косово је срце Србије!

 2. Vesna каже:

  Djecu samo kukavice ubijaju

  1. indy каже:

   nisu kukavice nego zveri

Напиши коментар