Србија

Злочин над српском децом за који нико није одговарао

Данас се навршава 15 година од злочина у Гораждевцу, када су шиптарски терористи из аутоматског оружја пуцали на српску децу док су се купала на Бистрици и том приликом убили Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакића (12).


Шиптарски терористи побили српску децу на Бистрици, Фото: Profimedia

У том нерасветљеном злочину, једном од четири највећа почињена над Србима од доласка међународне мисије на Косово, тешко су рањени Ђорђе Угреновић (20), Богдан Букумирић (14), Марко Богићевић (12) и Драгана Србљак (13).

Годишњица злочина биће обележена у Београду и Гораждевцу.

Еулекс је услед наводног недостатка доказа 2001. године обуставио истрагу током које је полиција саслушала 75 сведока и претресла 100 кућа.

Родитељи убијених Ивана и Пантелије, су из године у годину били разочарани што убице нису изведене пред лице правде, иако су, како су тврдили, њихова имена позната.


Злочин над српском децом у Гораждевцу

Нападачи на српску децу која су се купала 500 метара од центра села никада нису кажњени упркос обећању тадашњег шефа УНМИК полиције да ће “преврнути сваки комад земље како би нашао убице”.

Није помогла ни награда од милион евра коју је понудио УНМИК. Због тог злочина одржана је и хтина седница Савета безбедности УН.

У најтеже злочине над Србима спадају и убиство 14 жетелаца у Старом Грацком, убиство трочлане породице Столић код Обилића као и поствљање експлозива под аутобус Ниш експреса код Подујева када је погинуло 12 путника који су ишли на задушнице.

Коментари (1)

  1. Б каже:

    Американци питају за неку браћу Битићи,који су припадали терористичкој организацији која је починила наведене злочине.Ово су највећи злочини после окупације,а било их је и пре као што су отмице,одсецање глава заробљеника,нелегално вађење и продаја људских органа.Свуда у свету се то назива тероризмом и то захтева хитну војну интервенцију.НАа жалост и дан данас се дешавају терористичка недела над Српским народом.

Напиши коментар