Србија

САОПШТЕЊЕ Милорада Улемека Легије

Милорад Улемек Легија

Поводом ступања у миран протест глађу и жеђу Милорада Улемека Легије, Звездана Јовановића и осталих који се налазе у Посебном одељењу КПЗ Забела у Пожаревцу, преносимо саопштење Милорада Улемека Легије у целости:

Милорад Улемек Легија

Фото: EPA/Срђан Суки

Поштовани,

Обраћам се искључиво ради избегавања разних шпекулација које могу да се појаве у одређеним медијима, а поводом мирног протеста који се одвија у Посебном одељењу КПЗ Забела у Пожаревцу.

На овај вид протеста сам приморан из разлога што годинама трпим дискриминацију од стране правосудног система који, или не жели или не уме да стандардизује норме које би важиле и за све нас који своје казне издржавамо у Посебном одељењу.

Ово је једино одељење у коме ми, осуђеници на издржавању затворских казни немамо могућност напредовања. То се дешава искључиво због тога што одређени надлежни органи у државном систему не раде свој посао како би требало да раде.

Ни после писаног извештаја који је сачињен и упућен Влади Србије од стране Европског комитета за спречавање мучења и нечовечнога или понижавајућег поступања (ЦПТ) осим неких козметичких промена које се тичу услова, ништа конкретно није урађено.

Предметни Извештај је усвојен 21. јула 2021. године и до данашњег дана главна питања и проблеми из Извештаја који се односе на нас који издржавамо казну затвора у овом одељењу нису спроведени/решени у пракси.

Извештај указује на следеће недостатке:

 • Тачно извештавање надлежних служби на основу којих Председник суда доноси решења о продужетку боравка лица у Посебном одељењу.
 • Благовремено реаговање Председника суда на нетачне извештаје које шаљу надлежне службе, што до сада није био случај.
 • Одређивање максималног времена издржавања казне у Посебном одељењу у односу на целокупну казну, као што је пракса свих земаља Европске уније.
 • Могућност напредовања у третману.
 • Право на брачну посету.
 • Право на ванредни пакет.
 • Право на школовање.

Ово су једини и искључиви разлози због којих су осуђеници Посебног одељења ступили у миран протест глађу и жеђу.

Желим такође да напоменем да овај миран протест нема било какву политичку конотацију већ је покренут искључиво ради остваривања основних права која припадају како мени, тако и осталим осуђеницима који издржавају казну у Посебном одељењу.

С поштовањем,

Осуђеник Милорад Улемек

Коментари (1)

 1. Danilo каже:

  Kao doskorasnjem pripadniku jedne od specijalnih jedinica vojske, zelja mi je da upoznam komandanta!
  Gospodine Pukovnice, nisu Vasi vuci mrtvi, samo vrebaju!

  “Milost ne trazim, milost ne dajem”

Напиши коментар