Регион

Запад се плаши терориста са Балкана

Најтраженији су они који се по физиономији не разликују пуно од других европских народа, што им омогућава да лакше изведу терористичке нападе у Европи

Запад страхује од могућности регрутовања потенцијалних терориста са Косова, БиХ, Албаније и Македоније, каже бивши македонски обавештајац Горан Митевски.

Митевски каже да су тражени они који се по физиономији не разликују пуно од других европских народа, што им омогућава да лакше изведу терористичке нападе у Европи.

Митевски сматра да главна опасност од експанзије вехабизма у региону долази са Косова, где се „вехабизам шири муњевито, као резултат хаоса, сиромаштва и кризе у тамошњој исламској верској заједници“.

„Локалне вехабије крајем 2008. године почеле су да прете малобројним католицима на Косову, иако само вербално, али то је био довољан повод да они започну да се исељавају са Косова. Случај са местом Јањево на Косову, где живе католици, драстичан је пример исељавања“, истиче Митевски, пренели су македонски медији.

Он и други аналитичари, како се наводи, сматрају да је започео процес који ће трајати годинама и да је то тест за Европу.

Према иностраним безбедносним стуктурама присутним на Косову, већ је идентификована група покретача вехабизма на Косову, наводе македонски медији.

На њиховим листама су Екрем Авдију, који се школовао у Медини, а сада је имам у јужној Косовској Митровици, Бајрам Аслани из Иса-Бегове џамије у Косовској Митровици, Кастриот Дука из џамије у Србици, као и имам Реџеп Љушта.

Истраге безбедоносних служби Еулекса показале су да је у игри неколико исламских невладиних организација, за које постоје сумње да су илегално умешане у финансирање вехабизма на Косову. Међу њима су најактивније „Рука помоћи“, „Икра“, „Дрита“, „Савез исламске омладине“, као и Ирански културни центар „Курани“ из Призрена.

Напиши коментар