Регион

Код Цазина ниче легло вехабија јаче од Маоче

Вехабијски центар који ће надјачати фамозно легло вехабија у Горњој Маочи код Сребреника, формиран је у месту Подгредини, које припада цазинској месној заједници Стијена, наводи се у поверљивој документацији полицијских агенција, до које су дошле бањалучке „Независне новине“.

vehabije

„У Подгредини се сваки викенд спроводи обука, односно предавање за припаднике вехабијског покрета. У том месту изграђен је већи објекат и низ мањих објеката за боравак. У центар у исто време може доћи већи број припадника тог покрета“, стоји у списима, преносе „Независне новине“.

Наводи се да је центар окружен вехабијским кућама, те да је један од вођа центра, чије је име познато редакцији „Независних новина“, вехабија који је запослен у аустријској престоници Бечу, преноси Танјуг.

За млађе припаднике вехабијског покрета, како је наведено, задужен је младић из Цазина, који живи по шеријатским обичајима.

„Он је исписао своју млађу сестру из државне школе и уписао је у Подгредину у вехабијски центар као једино могуће образовање. У тај центар могу ући само ’проверени‘, јер је успостављена самозаштита од продора обавештајно-полицијских структура“, стоји у документацији која је у поседу „Независних новина“.

Док се Подгредина намеће као ново снажно вехабијско легло, ни Горња Маоча не одустаје од својих досадашњих намера, па су вехабије из тог села поручиле да ће тражити од Драгана Мектића, министра безбедности БиХ, и власти, да им објасне „због чега су радикални и екстремни“, те да им у складу са тим понуде доказе за те наводе.

„Ми бисмо били неозбиљни да се на те захтеве осврћемо. Ко су они да ми њима достављамо доказе против њих? Па ваљда они треба да доставе доказе да нису екстремни и да овде не производе насилни екстремизам“, рекао је Мектић.

Министар безбедности БиХ осврнуо се и на изјаве вехабија да ће, уколико не могу у џамијама, верске обреде обављати на паркинзима, те им је поручио да ни то није дозвољено.

„Није паркинг место за молитве, него јавна површина намењена за саобраћај и возила. Не могу они узурпирати једну такву површину. Сутра ће тражити да узурпирају нешто друго. Не може“, одбрусио је Мектић.

Држава и Исламска заједница у БиХ већ месецима покушавају да се обрачунају са параџематима у БиХ, од којих се један налази управо у Стијени код Цазина, а који баш као ни Горња Маоча није пристао да се интегрише у легалне токове.

 

Спутник

Напиши коментар