Регион

ВРХУНАЦ ЦИНИЗМА И ФАШИЗМА – У Јасеновцу посадили цвеће у бојама шаховнице у облику слова „U“

Када видите на простору Спомен-подручја Јасеновац да је посађено цвеће у белим и црвеним квадратима, сложено у облику слова U, нисте сигурни јесте ли будни или у некој ноћној мори.

slovou

На месту где се догодио злочин, геноцид, који никад неће престати да боли, који никада нећемо заборавити.

На месту где су били затварани, мучени и убијани људи због тога што су били „погрешне“националности, вере или светоназора. Догодио се злочин који су почини они чије су ознаке биле слово U и бели/црвени квадрати.

У Јасеновац људи долазе како би исказали пијетет невиним жртвама, а онда виде величање геноцидног режима који је тамо починио злочине у којима је убијено преко 700 хиљада невиних људи!

Додатно је важно напоменути да се због симболике Јасеновца, у којем су људи затварани, мучени и убијани не само у име усташке, нацистичке идеологије, него у име хрватске државе и хрватске државности, те чистоће хрватске нације, треба водити посебно рачуна о томе да пристојности ради у Јасеновцу не може бити места нити за законите државне симболе Републике Хрватске, попут заставе и грба уопште.

Пример: Немачка на сличним местима не истиче своје националне и државне симболе, те и на тај начин одаје почаст жртвама концентрационихлогора, и изражава кајање државе у чије име су људи затварани, мучени и убијани.

Захтевамо да меродавне институције реагују на овај чин Управе Спомен-подручја Јасеновац, да се исти уклони, а одговорни примерено казне.

Напиши коментар