Регион

Случај притвора Капетана Драгана и даље пред Комитетом УН

Драган Васиљковић познатији као Капетан Драган поднео је Комитету УН за људска права представку против Аустралије и Хрватске због нелегалности притвора и екстрадиције, али две државе још увек нису одговориле на представку, иако су то биле дужне да учине у року од шест месеци.

О овој чињеници, после више од три године, Васиљковићевог пуномоћника Горана Цветића обавестио је министар спољнљних послова Србије Ивица Дачић на састанку у министарству, саопштила је у уторак Цветићева канцеларија.

По правилима процедуре Комитета УН за људска права, државе против којих је поднета представка имају рок од шест месеци да одговоре на представку, а затим одбрана има право на два месеца за свој одговор.

Васиљковићев пуномоћник позвао је УН Комитет за људска права да у најскорије време донесе усвајајућу одлуку у предмету Васиљковића, тако да његово вишегодишње малтретирање по аустралијским и хрватским затворима буде прекинуто.

Васиљковић у Хрватској издржава казну од 13 и по година затвора због наводних ратних злочина, а казна му истиче у марту 2020. године.

Претходно је годинама био у екстрадиционим притвору у Аустралији, а онда је изручен Хрватској ради суђења.

РТС


Мајицу Капетан Драган можете наручити овде

Напиши коментар