Наоружање

Руси направили најмањи минобацач на свету

У Русији су направили најмањи минобацач на свету. Са појавом овог система, Национална гарда и снаге за специјалне операције Министарства одбране добиле су компактно али веома моћно оружје, које спада у класу „џепне артиљерије“, јавили су руски медији.

1106804647

Ово убојито јуришно оружје омогућава пружање ватрене подршке у различитим условима борбе, а може се користити и у свако доба дана, чак и при смањеној видљивости.

Ново универзално оружје носи назив „Бур“ и већ је успешно прошло сва тестирања. Ефикасност „Бура“ је доказана и практично на стрелишту и већ је, према наводима произвођача — Тулског конструкторског бироа „Шипунов“ — примљено у састав наоружања антитерористичких јединица.

„Конструктори су имали задатак да на основу анализе употребе средстава за блиску борбу створе најлакши минобацач на свету који омогућава вођење борбених дејстава у свако доба дана. Пројекат је реализован у интензивном режиму. Минобацач је прошао државно тестирање и примљен је у састав наоружања“, саопштила је компанија из Туле, а преносе руски медији.

Маса минобацача са бојевом гранатом износи само 3,5 килограма, а дужина 74,2 центиметра. Према речима произвођача, „Бур“ је увек спреман за употребу и то из више положаја — стојећи, лежећи и клечећи.

Осим тога, једноставан је за руковање. Веома је ефикасан при домету од 650 метара, али може да „добаци“ и до 950 метара. Разорна снага бојевог дела „Бура“ једнака је снази шест килограма ТНТ-а, а може да пробије и оклопна возила.

По разорној снази хитац се може упоредити са експлозијом гранате хаубице калибра 120 милиметара.

Експерти наводе да ова „џепна артиљерија“, према својим техничким карактеристикама, није нимало инфериорна у односу на карактеристике најсавременијег оружја из ове класе, укључујући и оне произведене у иностранству, а у неким аспектима их чак и надмашује.

 

Оливера Икодиновић / Спутњик

Напиши коментар