Наоружање

Ново оружје руских специјалаца

Концерн „Калашњиков“ представио је на форуму „Армија 2016“ низ најновијих модела лаког стрељачког оружја намењеног руској армији, Националној гарди и Федералној служби безбедности. По речима Андреја Кирисенка, саветника генералног директора концерна „Калашњиков“, нови руски митраљез РПК-16 може се користити чак и као снајперско оружје.

rpk-16

На војнотехничком форуму „Армија 2016“ (одржава се од 6. до 11. септембра у Подмосковљу) концерн „Калашњиков“ представио је низ нових модела стрељачког оружја.

Међу њима су јуришни ручни митраљез РПК-16 и пробни примерци полуаутоматских снајперских пушака.

Лаки ручни митраљез РПК-16

Лаки ручни митраљез РПК-16 / Григориј Сисојев / РИА Новости
Лаки ручни митраљез РПК-16 / Григориј Сисојев / РИА Новости

Нови лаки ручни митраљез РПК-16 калибра 5,45 мм заправо је темељито модернизована варијанта совјетског митраљеза РПК-74.

По речима Андреја Кирисенка, саветника генералног директора концерна „Калашњиков“, оружје је произведено пре 40 година и било је ефикасно, али је имало низ недостатака.

„Магацин је примао само 45 метака, а сам митраљез је био гломазан и неподесан за искрцавање бораца из борбеног возила пешадије. Са друге стране, митраљез се добро показао као поуздано оружје у борби независно од временских услова. Због тога смо одлучили да не измишљамо ништа него да прерадимо стари модел и прилагодимо га данашњим реалијама“, рекао је он за „Руску реч“.

Нови модел је постао „даноноћно“ оружје. Митраљез има Пикатинијеве шине тако да се на њега могу монтирати све врсте нишана – од ноћних, термовизијских и колиматорских до оптичких снајперских нишана.

„Борац може отварати ватру појединачним пуцњевима и погађати мету пречника 20 центиметара на удаљености 300-400 метара (према тактичко-техничким карактеристикама митраљез уништава непријатељску живу силу на удаљености од 800 метара)“, истакао је Кирисенко.

Митраљез има и нови лакши бубањ у који стаје 96 метака. Поред осталог, РПК-16 може да користи и „класичне магацине“ аутомата АК-74М, који тренутно користи руска армија.

Конструктори су предвидели и могућност замене цеви после које се РПК-16 може користити као ручни митраљез (дужа цев, 1.076 мм у борбеном положају), а такође и као јуришно оружје специјалних јединица (краћа цев, 836-896 мм у борбеном положају). Када после дужег коришћења цев постане неупотребљива не мора се мењати цело оружје него се само наручи цев потребне дужине.

Оружје са комплетном опремом сада је тешко свега 4,5 килограма.

„РПК-16 смо конструисали на сопствену иницијативу. Ми ћемо тај митраљез дати војсци да га тестира, после чега ћемо га дорадити у складу са евентуалним примедбама. За оружје се такође заинтересовало руководство центра за специјалне намене Федералне службе безбедности и Националне гарде“, истакао је саветник генералног директора концерна „Калашњиков“.

Како је рекао извор „Руске речи“ у војноиндустријском сектору, РПК-16 може доћи на смену митраљезу „Печенег“, који сада користи руска армија.

Снајперска пушка „Калашњиков“

Снајперска пушка „Калашњиков“ (СВК) / Григориј Сисојев / РИА Новости
Снајперска пушка „Калашњиков“ (СВК) / Григориј Сисојев / РИА Новости

Познати руски концерн демонстрирао је два пробна примерка полуатоматске снајперске пушке „Калашњиков“, један прилагођен руским мецима 7,62х54 мм, а други мецима НАТО-а величине 7,62х51 мм.

Конструктори планирају да се овим оружјем замени армијска снајперска пушка „Драгунов“.

„Снајперска пушка ’Драгунов’ направљена је пре пола века и данас је њен потенцијал за модернизацију већ у потпуности искоришћен. Нови полуаутоматски карабин је једноставнији за коришћење и компактнији. Поткундак се не ослања на цев, што повећава прецизност гађања, а склопиви кундак омогућава ефикаснију примену у борби“, истакао је Кирисенко.

ВИДЕО КОНЦЕРНА „КАЛАШЊИКОВ“: СНАЈПЕРСКА ПУШКА

За време интервјуа конструктор без напора врти оружје у једној руци.

„Главна особеност снајперске пушке ’Калашњиков’ је њена тежина. Примера ради, позната немачка аутоматска пушка Heckler&Koch тешка је 7,5 кг, а наш нови модел само 4,2 кг, с тим што наша пушка по прецизности и домету не заостаје за немачком“, истакао је Кирисенко.

Пушка је са обе стране ергономски прилагођена тако да се може пуцати и левом и десном руком, а на горњем делу сандука постављена је Пикатинијева шина за монтирање свих постојећих „додатака“.

Ефективни домет новог оружја је 1.000 метара. У магацин стаје 10, 15 и 20 метака.

 

Руска реч

Напиши коментар