Наоружање

НОВИ РУСКИ БОРБЕНИ ХЕЛИКОПТЕР: Ми-37 Тунгус, невидљив, необорив и опасан

Руси, поучени историјом величанствене совјетске војне опреме, стално гледају да унапреде своју опрему тако да она буде боља од иностране.

Ми-37 Тунгус

Један од најуспешнијих руских развоја био је борбено-транспортни хеликоптер Ми-24. Ова летелица је одлична, а то су потврдили и домаћи и страни пилоти. Поред тога, одлично се показала у различитим војним конфликтима. Поред оружја, он може да носи и групу војника у пуној опреми. Међутим, његова маневрабилност је због повећане тежине мања.

Било је потребно да се направи нешто слично овом хеликоптеру.

Пројекат је добио назив Ми-37, а његови дизајнери су га направили тако да може да парира најбољим страним хеликоптерима. Он је од Ми-24 наследио само спољну сличност и шему ротора. Труп авиона је направљен од мешавине материјала, а кабина за товар му је знатно мања.

У празном простору трупа налази се додатно гориво и опрема. Мали хоризонтални реп са наоружањем је благо померен напред. Како би се побољшале карактеристике маневрисања, теже јединице су померене ка центру масе.

Први прототипи хеликоптера су добили главне и репне роторе Ми-24, али су они касније замењени онима са Ми-28 хеликоптера. Имају чудан облик који повећава моћ подизања. Хоризонтална закривљења на роторима су повећала ефикасност и смањила њихову буку. Коришћење неких већ постојећих елемената из старијих хеликоптера смањује трошкове производње и олакшава поправку хеликоптера.

Као и у Ми-24, пилот и навигатор се налазе у посебним кабинама. Седишта која апсорбују енергију могу да заштите посаду приликом лета на ниским висинама. У случају опасности, појас везује чланове посаде чврсто за седиште.

Иза кабине се налази мањи простор за товар у коме се по потреби може наћи још двоје људи. Хеликоптер има обезбеђену опрему за претраживање која може да препозна различите објекте.

Све информације се приказују на монитору који помаже да се одреди удаљеност мете у свим временским условима независно од доба дана. Та опрема је до те мере прецизна да може да се користи и приликом полетања и слетања.

Уопштено, Ми-37 хеликоптер има мултифункционалну опрему, што га чини борбеним хеликоптером и извиђачким хеликоптером. Креатори су га опремили чак и са посебним „Арбалет“ радаром који може прецизно да одреди координате копнених и поморских мета и да их гађа директним пројектилима. Овај радар такође омогућава лако избегавање препрека приликом летења на ниским висинама.

Ми-37 је опремљен и посебном опремом за ометање која симулира лажне мете и скреће нпр. пратеће пројектиле.

Тестирање је показало високу ефикасност опреме и под паљбом модерних МАНПАД-ова. Ниједан од пројектила није дошао до своје мете.

Поред одбрамбене опреме, хеликоптер садржи и неводеће ракете, противтенковске водеће ракете, контејнере са лансерима граната и боме до 500 кг.

Хеликоптер се показао као више него добар јер представља комбинацију искуства у борбеним операцијама и најновија остварења у индустрији хеликоптера.

Ми-37

 

webtribune.rs

Напиши коментар