Наоружање

Подмлађена „Прага”

Чувено самоходно противавионско возило „прага ВС35” у наоружање Југословенске народне армије ушло је шездесетих година прошлог века. Колика је корист ове борбене машине у више наврата сведочили су учесници ратова на простору бивше СФРЈ. Само две „праге” биле су довољне да некој нашој јединици очас посла очисте пут за дејство.


Фото: Небојша Мар­ја­но­вић

У међувремену, поред одличних резултата, уочене су и бројне мањкавости овог возила, па је више од сто „прага” наше војске било на ивици да оде у заборав и старо гвожђе. Уместо тога, прве четири препорођене, ремонтоване и модернизоване „праге” као нова дика српског система одбране наћи ће се у суботу на приказу у Никинцима. Неколико дана уочи тога, ова возила ће бити на пробним гађањима. Пре ове промоције, екипа „Политике” добила је ексклузивно право да завири у хале у Остружници у којима су ове ратне машине ревитализоване у претходних годину дана. Први утисак – то су потпуно нова, модерна ратна возила која на стару „прагу” асоцирају само спољашњим изгледом.


Фото: Небојша Мар­ја­но­вић

– У претходних 12 месеци бавили смо се модернизацијом шест „прага”. План је да преостале две у оперативну употребу уђу до краја месеца. Оне које су завршене, показале су феноменалне резултате. Систем одбране има 36 „прага” у оперативној употреби и 100 у вишковима. Ову модернизацију радимо да би се та одлука променила, да се тих стотинак не прода будзашто на килограм. Желимо да покажемо да ова возила могу да се оплемене у једној српској фирми, уз помоћ домаћих радника и стручњака и да се онда поново користе – указује Предраг Томић, генерални директор остружничке фирме „Србоауто”, која је добила пројекат модернизације „прага”.


Фото: Небојша Мар­ја­но­вић

Како додаје, жеља је да се државном и војном врху Србије покаже да ова годинама запостављена возила могу да буду нова снага и узданица српског система одбране.


Фото: Небојша Мар­ја­но­вић

Да би надлежне убедили у то, у „Србоауту” у минулих годину дана ова возила су раставили све до шасије и онда је сваки део детаљно прегледан. Оно старо, а вредно, попут мотора, мењача и осовине, ремонтовано је и сређено. Све остало је промењено. Уграђени су потпуно нови кочиони и систем електроинсталација, систем гибњева ојачан је тридесетак одсто. Проходност ових возила драстично је повећана, као и носивост. Једно од већих изненађења за нашу екипу био је волан. Уместо старог, с којим су војници муку мучили, уграђен је серво волан.


Фото: Небојша Мар­ја­но­вић

– Свако ко је раније возио „прагу” морао је да се бори с воланом и точком, а сад ће деловати као да управљате „пасатом”. Ојачан је и систем кочења, с обзиром на то да смо новој „праги” додали и мало нове масе. У ова возила је уграђено и много нових уређаја који су у складу с данашњим стандардима. Нова су и панцирна стакла, а уместо некадашња двоја врата сада је њих четири. Уграђена је и модернија сигнализација и пнеуматици – наводи Томић, додајући да се водило рачуна да се постигне квалитетна модернизација уз оптимална, а не превелика улагања.


Фото: Небојша Мар­ја­но­вић

– Са свом скупом уграђеном опремом, нова „прага” три пута је јефтинија од сличних нових возила с топом – истиче челник „Србоаута”.


Фото: Небојша Мар­ја­но­вић

Идеја струњака и других запослених у овој фирми је да се, ако надлежни у држави дају зелено светло, новој „праги” додатно унапреди кабина и комфор у њој.


Фото: Небојша Мар­ја­но­вић

– У каквом год да су стању тренутно, старе „праге” могу да се врате у живот. Век ових првих шест које смо радили, продужили смо за две деценије. Најмање толико, а можда и више – изричит је Томић.

Удруженим снагама до модернизованог возила

Велику заслугу у модернизацији првих „прага” имају и институције и установе попут Института за нуклеарне науке „Винча”, Војнотехничког института, Машинског факултета…


Фото: Небојша Мар­ја­но­вић

– Овакви задаци су захтевнији него да производимо ново возило. Морамо све да оголимо и да онда на возилу све решавамо наоружани различитим знањима и искуствима. На пример, за неке делове произвођачи више не постоје и онда мора да се нађе адекватна замена, да она буде квалитетна. А, када се ради с војском зна се каква мора да буде озбиљност – наглашава Томић.


Фото: Небојша Мар­ја­но­вић

Како би се у томе успело, у овој фирми која запошљава око 150 људи раде разни профили – од мајстора и техничара до инжењера, истраживача и доктора наука, али и пензионисаних припадника војске. „Србоауто” сарађује и са средњим стручним школама. Многи ђаци у овој фирми стичу искуство, а неки су после школе ту нашли и запослење. Идеја је да се сличан облик сарадње успостави и с Машинским факултетом.

 

Дејан Алексић / Политика

Коментари (3)

 1. Dejan каже:

  Lepo ali onda neće biti procenta, tako da daj bože da nastave sa remontom ali….

 2. null каже:

  Svaka cast. Nasim protivnicima u ratovima 90tih god kada cuju i vide da su na nisanu prage brzo se napune gace..Opasno dobro oruzije firmi iz ostruznice bi preporucio da fiksiraju 1 mitraljez na pragu
  , i da se mogu ugraditi pancir ploce na gornji deo točkova. .i po mogucnost da se stavi ralica napred na hidrauliku. Nije velika investicija a mnogo znaci. Napred i sretno.

 3. Dragan каже:

  Preporucio bih da se ta kabina resi menjac klima
  sistem veze pogotovo .Da se uradi gumena zastita cele spoljasnosti sto se pokazalo dobro u ratovima ojaca patos zbog mina, Oni iskusni bi moglu ukazati kako pripremiti top I granate da ne dodje do zastoja I kada dodje nauciti sve cake za otklanjanje istih a to znaju oni koji su pekli zanat u poslednjim ratovima.Mnogo znaci alatka trn koja je zabodena u rucku za natezanje topa. Modernizacija I povecanje optike u nisandzijskoj kabini ,laserski merac daljine nocna ili termovizija zastita kabine nisandzije modernizacija racunara uopste nisanske sprave sa markerom mogucnost otkocivanja topa I obratno Iz kabine nisandzije lakse otvaranje vrata nisandzijske kabine postavljanje jednog mitraljeza na krov iznad upravljacke kabine I ralica napred.
  Obavezno ozbiljan cekrk sa sajlom koja moze tu masu da vuce I mozda da I’ma pozadi gusenice u kombinaciji sa gumom umesto tockova. Da se osmisli mnogo laksi nacin punjenja tj.prepravka ili dva dobosa veca kao kod 20mm pat .Da se hod za elektricno kretanje topa sa dzojstikom uradi sa mogucnoscu redukcije brzine I bolje kontrole prilikom upravljanja topom preko dzojstika I da ostanu manuelne rucke.Osnovno naoruzanje posade Glock 17. I po modernizovana zastavina automatska 6.5 Grendel.antifoni moderni obavezno.
  Ovo je vec zver.

  To je vec puno ulaganja .

Напиши коментар