Србија

Сви на ноге 10. маја да Косово и Метохију не изруче Европи!

Борба за Косово и Метохију ушла је са великим стајањем народа око Народне скупштине у нову фазу. У фазу уједињења патриотске опозиције!

Kруна протеста била је најава Срба са севера Косова и Метохије да ће 10. маја у Београду организовати велики свесрпски протест Срба из Србије, Срба из Црне Горе, Срба из Републике Српске. Протест на који ће бити позвана и Српска православна црква!

Испред Народне Скупштине – која је током протеста названа храмом српске слоге, због саборности која је остварена на њеном платоу – до поднева се окупило три хиљаде присталица Двери, Образа, Наших, Покрета за Србију, ДСС и СРС (која је за 12 часова претходно била заказала свој протест).

Заједничка порука послата испред Скупштине била је: нема пристајања на режимски намештени референдум у наредним недељама!

Догађај који је почео са два одвојена скупа, окончан је заједничком шетњом до Храма Светог Саве. А у храму је народ (који је пре уласка у порту склонио сва политичка и партијска обележја) положио нови завет за вечиту борбу за очување Косова и Метохије у саставу Србије.

Та борба је јуче добила и нови амблем: косовски божур, који су Двери први пут промовисале на платоу испред Народне скупштине – и то тек пошто су се протесту прикључили посланици ДСС.

Испред организатора протеста, покрета Двери, Бошко Обрадовић је посланицима ДСС уручио беџеве са косовским божуром уз поруку: „Желимо да и ви, као сви ми овде заједно, будемо у истом фронту за одбрану КиМ од издајничке политике Владе Србије.“

Двочасовни програм био је испуњен говорима посланика, представника Срба са Косова и Метохије, представника окупљених покрета, организација и партија.

Говорници су били прекидани снажним гласом народа. Поклицима: „Идемо на Косово“, „Издајници“, „Усташе“, „Напоље изроди, то је наша имовина“, „Србија, Русија, не треба нам унија“…

Овај протест је био и својеврсни политички перформанс: пошто полиција није дозвољавала да се народ приближи и погледа у очи посланике, Југослав Кипријановић из Старешинства Двери читао је, како је рекао – пред људима и пред Богом – имена народних посланика „да се види да ли ће сутра смети пред своју децу са косовском клетвом Цара Лазара у срцу“.

Скуп, који је био набијен емоцијама, протекао је у достојанственом и мирном тону. Међутим, око 12:30, после говора радикала, полиција је замало изазвала инцидент. И поред позива демонстраната – нарочито генерала Божидара Делића који је одржао потресан говор- да се полиција не окреће против свог народа, већ да стане уз њега, Жандармерија је спречила посланике СРС да уђу у парламент – иако на то имају право као бивши посланици у Скупштини Србије.

Да се нешто спрема, било је јасно чим је јако полицијско обезбеђење Скупштине (о коме смо писали у првом извештају са скупа), било  драматично појачано откако су око поднева на плато стигли и функционери СРС са присталицама. Уместо три, одједном се појавило пет ешалона Жандармерије у пуној опреми!

Радикали су покушали да се договоре са полицијом да их пропусти, а Наташа Јовановић је чак показала и посланичку легитимацију. Међутим, уместо да је пропусте, настало је гурање полиције и радикала, а потом, да не би било инцидената, заменик председника СРС Немња Шаровић позвао је окупљене у мирну шетњу до Храма Светог Саве. Тај позив је поновио и Бошко Обрадовић.

Поворка три хиљаде патриота – са заставама свих учесника – кренула је пут Храма, остављајући иза себе Народну скупштину опкољену плавим униформама жандармерије, са чак 15 „корњача“ и полицијским аутобусима, од којих је део био паркиран испред Градске Скупштине, јер нису сви могли да стану иза Скупштине!

Факти су у првом извештају са почетка протеста пренели говоре Милоша Јовановића и Бошка Обрадовића, а у наставку преносимо и друге учеснике.

Борислав ПЕЛЕВИЋ, самостални народни посланик:

Нећемо им дозволити да реализују своју издају!

  • Данас се ништа не завршава! Данас почиње велика борба уједињене патриотске опозиције за останак КиМ у Србији!

Данас ће се догодити још једна велика издаја и то, на жалост, од представника српског народа и у Народној скупштини. Само ће посланици ДСС и ја, из патриотских разлога и бриге за наш народ, гласати против срамне одлуке Владе.

Данас ћу прочитати део декларације који су у понедељак донели Срби са севера КиМ у Косовској Митровици. Тамо је било преко 20 000 Срба, али њихови медији су смањили тај број, као што су по неколико пута смањивали број учесника и других протеста. (Узвици: То је стара школа, комунистичка!)

Стефановић је почео издају, али ови су је завршили, саградили су границу на Брњаку и Јарињу, усвојили су споразум који буквално тера Србе у канџе Тачија и тзв. независне републике Косово. Све ради својих уских политичких интереса.

Данас у Скупштини, нажалост, нећемо победити. Посланици са премало националне свести и верских осећања гласаће за споразум ради својих плата и функција.

Позивам посланике да послушају савет и вапај СПЦ, да добро размисле и да не подрже споразум који коначно одваја КиМ од Србије.

Ми им то никада нећемо дозволити јер се данас ништа не завршава!

Данас почиње велика борба уједињене патриотске опозиције за останак КиМ у Србији!

Не схватају ови мученици да ће им тражити и Санџак, Прешево, Бујановац, Медвеђу, да ће ићи Војводина. Зато морамо да будемо постојани!

Причајте својим пријатељима шта је истина: да се у историји српског народа није десило да се преда најславнији део наше територије, духовни центар, духовна колевка нашег народа.

Нећемо им то дозволити!

Горан МИЛЕНКОВИЋ, представник Срба са КиМ, из Лепосавића

Зар је могуће да смо дошли у туђу земљу?!

  • Позивам и господу у плавим униформама да узму у заштиту своју државу и да заштите своју децу. Ваљда су њихова и наша деца. Сва наша деца треба да живе у српској, а не у унијатској западној издајничкој држави!

На овај тужни дан нашли смо снаге да дођемо с КиМ, али изгледа у туђу земљу.

Хоћу да вам се захвалим што сте у оволиком броју нашли снаге да се скупите данас и носим вам поруку Срба са Косова: онолико колико ви овде будете јединствени, ми ћемо доле бити 100 пута јединственији.

Тешко ми је да овде говорим – много бих се слободније осећао на Јарињу и Брњаку, у Косовској Митровици.

Доле ћемо да останемо док смо живи и док је последње капи крви, а ова господа иза наших леђа нека запамте шта ће историја да каже.

Молим их да се дозову памет, али изгледа да је памет само ово што је окупљено испред мене.

Ових дана ће нас бити још више.

Позивам и господу у плавим униформама да узму у заштиту своју државу и да заштите своју децу.

Ваљда су њихова и наша деца.

Сва наша деца треба да живе у српској, а не у унијатској западној издајничкој држави!

Јесмо ли ми овде издајници државе? Ако јесмо – нека нас похапсе све!

Немам шта да вам много кажем сем да пренесем поруку да је доле јединство: нема поделе на север и југ, јер Косово је Косово.

Марко ЈАКШИЋ, народни посланик:

Николић, Вучић и Дачић су продали Косово и Метохију

  • Остаће 19. април као дан највеће српске туге и срамоте коју је једна власт могла да направи свом народу. Вратила нас је на 1911. годину. Срам их било! Јесу ли то Срби?

Добро сте дошли сви пред овај храм српске слоге и, нажалост, српске издаје.

Садашња власт је продала КиМ, на челу са Николићем, Вучићем и Дачићем. А нама је Николић говорио да ће да поништи Боркове договоре, да ће да изађе на референдум између Косова и ЕУ и да ће само Срби да се питају за споразум.

Све је продао (Узвици: „Лаже Јуда“, „Све је продао“, „Издаја“).

Онај 19. април остаће као дан највеће српске туге и срамоте коју је једна власт могла да направи свом народу. Вратила нас је на 1911. годину. Срам их било! Јесу ли то Срби? (Узвици:“Срам их било“, „Нек се повешају“, „Мајку им…“).

Ако желе, треба да знају да после 19. априла није све као што је било. Ми више нећемо бити исти народ, нећемо бити народ са поносом, образом и достојанством. Ако смо сиромашни, не треба да будемо понижени и потцењени.

У име Бога, надам се да ћемо да победимо и да Косово никада неће моћи да предају Европи, без обзира што им газде рекле.

Александар ПАВИЋ, Никад граница

Останимо уз тврду и чудновату воћку која се зове север Косова!

  • Бивши човек, коме је Бог одузео памет и који не зна да је отишао на пут без повратка, почео је да напада Цркву. А баш је добро што живимо косовски завет: нас мало, њих много – ја се кладим на нас!

Поздрав правој српској елити! Ви знате и сами да елита никада није већина, тако да се не бринете о броју – има нас баш колико тренутно треба!

Треба да инсистирамо на једној ствари: чак иако је неко добронамеран, никада не сме да се каже да је Косово изгубљено. То није тачно! Нити смо ми признали независно Косово!

То је приватни аранжман између марионета које су овде доведене на власт лажним обећањима и новцем њихових спонзора.

Док год Устав каже да је Косово саставни део Србије, оно је наше. То се неће променити, то је сигурно, јер издајници не могу да победе!

Знате како се каже: кад Бог хоће неког да казни, прво му одузме памет.

Бивши човек, коме је Бог одузео памет и који не зна да је отишао на пут без повратка, почео је да напада Цркву. А ако напада Цркву – зна се коме се приклонио.

Они који су потписали уговор са ђаволом, немају уговор са народом. (Узвици: „Тако је“).

Значи: ми само треба да останемо на чврстом тлу Устава, правде и права. Да останемо уз тврду и чудновату воћку која се зове север Косова и да будемо с њима у борби до краја.

Скупштина коју ће они да прогласе је једина демократски изабрана институција у Србији која поштује Устав, а ово иза нас ће тада постати паралелна институција!

То је тло на коме ћемо да градимо. Ако Бог да – да нико не поклекне, а чак ако један поклекне, ми остали нећемо. Ми ћемо победити упркос свему.

И баш је добро што живимо косовски завет: нас мало, њих много – ја се кладим на нас!

Владимир КРШЉАНИН, Покрет за Србију

Ово је предаја и капитулација коју народ мора да спречи

  • Ако неће милом, мораћемо да их принудимо. Мораћемо да покажемо снагу и упорност, да стално будемо пред њима, да им ниједан тренутак не буде миран. Доста је издаје! Доста је поигравања са Србијом и служења НАТО окупатору!

Био је неки Рамбује 1999. године.

Пре тога је била оружана побуна терориста на Косову и Метохији, која је практично угушена. Под претњом агресије, наша држава је пристала да некаква мисија ОЕБС-а дође на КиМ. Зауставили смо борбена дејства против терориста.

Испоставило се да је та мисија била потпуно у функцији НАТО и да је припремала агресију.

У Рамбујеу нам је постављен ултиматум, који народ није прихватио. Није га прихватио на референдуму – једном од многих на којима се изјашњавао о томе да су Косово и Метохија срце Србије и да нема варијанте у којој би народ Србије пристао да разговара о њиховом одвајању.

Под бомбама нисмо поклекли. Није се ништа прихватило ни касније, када се покушало да се наметне план Ахтисарија, који је одбачен у СБ УН јер су вето уложиле Русија и Кина.

Сада су, без икакве реалне ратне претње – све су лажи што нам причају – овој власти понудили много мање и од Рамбујеа и од Ахтисарија. И, они су то потписали!

Ова седница Скупштине данас је чиста фарса.

Са становишта међународног права, прихватање споразума је озваничено у понедељак ујутро – онога тренутка када је Дачић послао писмо Кетрин Ештон. Данас они само својом нумеричком већином у Скупштини хоће да покажу да имају некакву већину која их подржава.

То је једна брутална увреда овом народу. Гурају нас све горе, причају да хоћемо да будемо нормална држава, да живимо мирно, а у Србији 35 000 људи годишње умире од последица приближавања ЕУ.

Рекли су још пре избора: Тадићева политика је добра, али је он добро не спроводи. И, народ је мислио да се они то шале. Да је то некаква лукавост!

Њихове пристлице – неке – још тако мисле. Али, нема ту лукавости: ово је предаја и капитулација коју народ мора да спречи. И, хвала Богу да наша браћа на КиМ пружају отпор и да немају никакву намеру да у том отпору посустану.

Ми овде у Београду и широм Србије, морамо се дићи на ноге и морамо отерати ову власт.

Пре неки дан, велики народни митинг је затражио њихове оставке. То је једино што је адекватно штети коју покушавају да начине Србији. (Узвици: Оставке!)

Ако неће милом, мораћемо да их принудимо. Мораћемо да покажемо снагу и упорност, да стално будемо пред њима, да им ниједан тренутак не буде миран. Доста је издаје! Доста је поигравања са Србијом и служења НАТО окупатору!

Живела слободна Србија!

Иван КОСТИЋ, повереник Двери из северне Србије

Ово је небеска борба која мора дати резултате

  • Ови издајници само нека се сете 1937, како су прошли посланици који су гласали за Конкордат, за унију са Ватиканом

Није ништа чудно да се све ово дешава за време Великога поста.

Није чудно да су Срби  1944. бомбардовани за време Васкрса од стране савезника Енглеза.

Није чудно да су 1999. бомбардовани за време Великог поста.

Није чудно да су највеће бљувотине на телевизији кренуле у време Великог поста. И, није чудно да се ова издаја дешава десет дана пред Васкрс!

Уместо да седимо у својим кућама и дочекујемо велики празник, ми смо овде данас светло овога народа, ми смо данас овде људи који сведочимо истину. Људи којима је мирна савест и који можемо да станемо овде и да кажемо реч у одбрану Косова и Метохије.

Људи, ово није земаљска борба! Ово је небеска борба која мора дати резултате. Ово није борба за недељу дана (Узвици: „Тако је“).

Четристо година су се спремали Срби да би Карађорђе дигао народ на ноге. Било је много битака до оне пресудне у Орашцу када се народ дигао и створио државу. Зато нико не сме да очајава!

Није битно да ли нас је овде мало, није битан број него сој!

Зато ће ова борба сигурно дати резултате.

Неће Свети Сава оставити свој народ!

А ови издајници само нека се сете 1937, како су прошли посланици који су гласали за Конкордат, за унију са Ватиканом. Патријарх их је све искључио из Цркве.

Нека посланици прелистају историју да виде крајеве живота тих људи.

Ови припадници снага безбедности не смеју да буду као они који су онда тукли народ, јер ће морати да дају одговор кога су овде бранили: издајнике или своје плате.

Али, верујемо у оне људе у полицији, војсци и Жандармерији који су гласали за Двери који се стиде онога што ради Ивица Дачић, човек агент  Запада.

Треба да знају да данас служе Вучићу и Дачићу који су агенти земаља које су нас бомбардовале.

Тај Дачић је слагао Путина и Русију – и он и Тома Николић, али и то ће једног дана изаћи на видело.

Наш народ је данас хипнотисан телевизијом и проблемима које има и не може да смогне снаге да дође овде. Али, зато има нас! Зато има нас из северне Србије који смо овде дошли, јер, исти проблем који имамо на Косову и Метохији спрема се и за Војводину.

КиМ и Војводина су повезани од 1945, када је комунистичка антисрпска власт створила покрајине. Повезани су и 1974, када је Устав признао АП Косово и Метохију и АП Војводину. Зато је Косово увек за нас било Стара Србија, а Војводина је северна Србија – и увек ће тако бити!

Они који се надају да ће у Војводини створити нови народ, идентитет, цркву и академију наука – грдно се варају! Пројекат који су добили од промотера аустроугарске уније, који се залажу за продају земље (ни несретни Тадић је није продао, а Вучић је продаје), тај пројекат неће успети. Зато што постоје људи који су свесни, знају ко су и шта су.

И, као што се 400 година спремао народ да се дигне, тако и ми можемо да поручимо припадницима наше генерације – који су одрасли на здравим темељима, за разлику од наших отаца – да сви говоримо: „Догодине у Призрену“ и „Храни сина и шаљи на Косово, Србија се умирити не може“.

Последњи говорник на платоу био је Бошко ОБРАДОВИЋ који се захвалио представницима Српској радикалне странке, а онда победнички саопштио:

Сви у Храм, сви на протест 10. маја

Имамо већ прве плодове притиска на Скупштину Србије. Посланик СНС Миодраг Николић Феман, коме није дато да се обрати и говори против бриселског споразума, изнео је слике своје порушене куће из Истока, напао режим који то ради и напустио, да не учествује у издајничком гласању за овај издајнички споразум (Узвици: „Тако је“, „Браво“, „Биће их све више“).

Друга важна ствар је: међу нас је изашао и посланик ДСС Марко Јакшић и обавестио нас да нас у наредним данима очекује велики свесрпски народни протест у организацији Срба са Косова и Метохије који ће тражити да сви ми дођемо на тај скуп! Да ће тражити да дођу Срби из Републике и Срби из Црне Горе! (Узвици: „Тако је“)

Тражиће да дођу сви прогнани и расељени, сви Крајишници, сви прогнани са Косова и Метохије. И, тражиће да дође Српска православна црква.

Зато мислим да смо данас овде постигли велики успех и честитам вам на овом великом кораку у заједничкој сарадњи свих патриотских политичких странака и организација. И, зато предлажем у име свих патриотских организација, а чули сте и Немању Шаровића из СРС, да овај протест завршимо заједничком протестном шетњом до Храма Светог Саве да се помолимо Богу за Косово и Метохију и српски народ који тамо живи.

У једној ствари смо сви овде јединствени – и Немања је то у свом говору први рекао – нема пристајања на режимски намештени референдум у наредним недељама!

Позивам вас да се у Храму Светога Саве са овим нашим косовским божурима заветујемо  да се наша борба никада неће завршити док Косово и Метохија не буду ослобођени“.

Скуп је управо и завршен заветом, молитвом, Оченашем и црквеним појањем у Храму док је три хиљаде људи полако целивало олтар, крстило се са три прста и у миру Великог поста почело духовну припрему за 10. мај.

Нимало узгред: медији су углавном или преносили да је пред Скупштином било свега неколико стотина десничара, или су одлучили да потпуно игноришу 3.000 душа!

То показује не само колики је медијски мрак, него колики је страх од народа – не бројног – него уједињеног!

 

Извор: Факти

Коментари (1)

  1. milos каже:

    дали ће бити и у лесковцу неки митинг за српско косово?

Напиши коментар