Србија

СВАКА ЧАСТ: Овако изгледа парк мале Милице Ракић, погинуле у НАТО бомбардовању!

У Батајници, у близини цркве Пресвете Богородице, налази се спомен парк трогодишњој Милици Ракић, која је погинула у бомбардовању 1999. Група ентузијаста је разрушено игралиште потпуно реновирала и направила од њега прелепо место које подсећа на најмлађу жртву НАТО агресије

Decije-igraliste-mala-Milica-Rakic

У непосредној близини цркве Пресвете Богородице у Новом насељу у Батајници, налази се спомен парк трогодишњој Милици Ракић, која је погинула у бомбардовању 1999. године.

До пре неколико недеља, парк је био зарастао у коров и шибље, а онда га је група ентузијаста комплетно преуредила и направила од њега предивно игралиште за најмлађе из овог краја Београда, и подсећање на страшан злочин који се догодио пре 15 година.

Чланови организације „Србска омладина“су обновили играчке, направили огроман графит посвећен малој јунакињи, и потпуно средили зелену површину. Акцији су се придружили и грађани који живе у непосредној близини овог парка, као и нека од деце која се играју свакодневно овде.

Марија Анђелковић, чија деца често долазе овде, наводи да је било крајње време да се нешто уради са овим парком, јер се он битно разликује од свих осталих у Београду.

– Ово није обичан парк. Он је ту да подсећа и опомиње и било је страшно у шта је све почео да се претвара. Амброзија, коров, поломљене играчке, сумњиви младићи који су се окупљали ноћу, претили су да претворе ово место у оне које имамо на сваком кораку у Београду. Сва срећа, те се појавила група младих људи која је претворила ово место у дивно спомен обележје – каже Марија.

Поред огромног графита, у парку највише пажње привлачи спомен плоча која се налази у централном делу игралишта.

Некад се нигде не забораве невине жртве Нато агресије – пише на њој.

Међутим, о овом парку и самој Милици Ракић се изузетно мало зна и у самој Батајници. Иако је од овог убиства прошло нешто више од 15 године, готово нико од становника Батајнице које је наша екипа питала за парк и да ли знају ко је Милица Ракић, није знао да нам одговори.

Као да се је све заборавило, и као да се нико не сећа више онога што се десило.

Надамо се да ће убудуће нешто променити и да ће се онима који не живе у Батајници, поставити путокази који би помогли у проналажењу овог спомен парка. У овом тренутку, путници намерници имају веома мало шансе да дођу до овог места.

Подсетимо, мала Милица Ракић (3) погинула је 17. априла 1999. године у Батајници током НАТО бомбардовања када је гелер од распрскавајуће бомбе улетео у купатило и погодио девојчицу у главу док је седела на ноши.

Она је после погибије постала симбол српског страдања 1999. године. Њене слике и прича о њеној судбини брзо су обишли свет, а чак је и светска јавност била згрожена чињеницом да је убијено невино трогодишње дете.

 

Извор: Телеграф, Фото: Марко Тодоровић

Коментари (1)

  1. Тања каже:

    Свака част “Србској омладини”!

Напиши коментар