Свет

Швајцарско стоп српском пасошу

Због докумената издатих у Београду Национални ансамбл „Венац“ из Грачанице не може да наступи у Бадену. Признају државу Косово, а у дипломатском представништву у Приштини им није валидна наша путна исправа.

kud-venac

Случај националног ансамбла „Венац“ из Грачанице, којем је зато што његови чланови имају документа која им је издала српска држава, ускраћено да данас наступе у швајцарском граду Бадену, није усамљен. То није први пут да дипломатска представништва земаља које Косово признају за државу спуштају рампе Србима са КиМ који желе да путују у иностранство.

Како сазнајемо, о проблему с којим се суочио „Венац“ Канцеларија за КиМ је обавестила Министарство спољних послова, што је била пракса и у сличним ситуацијама раније. МСП је обично, потом, ургирао код амбасада у којима је настао „застој“ и административне препреке су превазилажене.

Снежана Јовановић, директорка ансамбла, каже да су им запослени у швајцарском конзулату у Приштини, између осталог, поручили да „ако имају српска документа, иду у Београд по визу“.

– Обратила сам се амбасади Швајцарске у Београду, али су ме они упутили на Приштину, јер радници „Венца“ имају пребивалиште на Косову и Метохији – каже Снежана Јовановић, за „Новости“. – Визу нам, међутим, нису одобрили у Конзулату Швајцарске у Приштини. Наводно, не издају такве визе. Потражила сам помоћ од локалне самоуправе и дошла до Канцеларије за заједнице, при кабинету премијера Косова Хашима Тачија, где је директор Србин. После ургенције добили смо термине да поднесемо захтеве за визе. Однели смо сва документа, али смо враћени са шалтера зато што конзулат не прихвата потврде српског ПИО фонда. Нису хтели да прихвате ни остала српска документа: изводе из књиге рођених и венчаних и потврду о заједници домаћинства. Вратили су и играче који су уз српски пасош предали иста документа, само издата од косовских институција.

Главни разлог је, како каже Јовановићева, тај што нико из ансамбла нема косовска документа о плаћеним доприносима, већ само папире од српских институција. „Венац“ је основала Влада Србије, финансирају се из српског буџета, па самим тим не могу имати потврде косовског пензионог фонда.

Ансамбл „Венац“ из Грачанице је један од два српска ансамбла народних песама и игара (други је „Коло“) које је основала Влада Србије. Свих ових година и у тешким условима, шири и негује културно богатство Косова и Метохије.

– Колектив „Венца“ је и у јако лошим условима радио и преживљавао – објашњава наша саговорница. – Делио је судбину свог народа на КиМ. Захваљујући храбром колективу, преживео је све недаће.

Све до 1999. године „Венац“ је био смештен у Приштини. Тада је протеран и приморан да привремени смештај нађе у централној Србији у Нишу. То све није омело играче и музичаре овог ансамбла да широм Србије преносе песму и игру КиМ. Октобра 2003. године ансамбл се колективно вратио на своје огњиште, у место Чаглавица у близини Приштине, а онда се 2008. сели у Грачаницу и ту се и данас налази.

– „Венац“ је имао пробе у грачаничкој гимназији – каже Снежана Јовановић.

– Гардероба је била смештена у остави у приватном локалу, који се налазио у склопу кафане. Сада је „Венац“ смештен у реновираном Дому културе. Још немамо адекватне услове, али су бољи у односу на оне у претходних четрнаест година. Нисмо имали проблем у односу са Албанцима, јер та комуникација и не постоји. Нису нас звали да наступамо, за разлику од представника међународних институција од којих често стижу позиви. Да држава Србија не брине о нама „Венац“ не би постојао.

ПЕРФОРМАНС ПРЕД АМБАСАДОМ

Снежана Јовановић каже да ће ансамбл „Венац“ припремити перформанс у Приштини испред швајцарске амбасаде, ако им то дозволи полиција. У супротном, наћи ће неко друго место.

Напиши коментар