Србија

СРБИЈО СТИДИ СЕ: Ратни ветерани изгубили спор око дневница

Суд за људска права у Стразбуру уважио приговор Владе Србије која је учинила све како би избегла исплаћивање ратних дневница. Бедна Влада Србије је коначно нашла изгвор и разлог да не плати ветеранима новац који им дугује већ 15 година. Борци кажу да их је држава победила и да је то њена срамота.

Ratni-veterani

Борци, учесници рата 1999. године, доживели су у уторак на централном тргу у Нишу “хладан туш” када им се телефоном из Стразбура јавио њихов правни заступник Срђан Алексић. Саопштио им је, за њих неочекивану, коначну одлуку Великог већа Европског суда за људска права у Стразбуру – да се одбија првостепена пресуду којом је Србија обавезана да им исплати ратне дневнице.

Са 14 гласова за и три против, суд је подржао приговор државе Србије у коме се наводи да подносиоци жалбе нису искористили све правне лекове који се односе на њихову притужбу по основу дискриминације.

На ову пресуду није могуће уложити жалбу, па је тако и званично окончан случај “Вучковић и други против Србије”, по тужби српских ратних ветерана за исплату дневница.

– Тужба је одбијена, настављамо борбу – поручио је адвокат Срђан Алексић.

Борци су неочекивану судску одлуку назвали поражавајућом. Најавили су протесте и у Београду где ће, како су рекли да оду пешице.

– Држава је успела да нас победи, али то је срамота за њу а не за нас – оценио је Родољуб Вуковић из Удружења бораца Ниша.

Председник Удружења бораца из Власотинца Небојша Миленковић, који је 15. јануара у току штрајка глађу због неисплаћених дневница одсекао себи један прст на руци, најавио је да ће то поново учинити испред Владе Србије.

Да подсетимо, бивши борци су тврдили да је наша држава, под плаштом социјалне помоћи, ратним ветеранима Топличког округа пре неколико година исплатила око две милијарде динара.

Адвокат Срђан Алексић је указивао да су на суду доказали да то није била социјална помоћ, већ да је на рачунима писало да се ради о ратним дневницама.

– Држава је резервисте дискриминисала и према пребивалишту и у погледу рокова застарелости – наводи Алексић. – Ветерани, који су рат провели у истом рову, доведени су у неравноправан положај тиме што су добили неједнаке дневнице.

Европски суд је августа 2012. већ пресудио у корист бораца и обавезао нашу државу да обезбеди “недискриминаторну исплату ратних дневница” свима који на то имају право.

Међутим, после жалбе наше државе, на коју су борци уложили приговор, 15. маја прошле године одржана је расправа пред Великим већем, које је у року од три месеца требало да донесе коначну и извршну одлуку.

МИЛИОНИ

Око 16.500 бораца из Ниша очекивало је да добије, на име ратних дневница, по 3.500 евра са припадајућом законском затезном каматом, што би укупно за све ветеране из Ниша било око 50 милиона евра. У Србији је око 70.000 ратних ветерана очекивало исплату ратних дневница.

Коментари (1)

  1. Тања каже:

    Дакле шта више рећи него остати нем.

Напиши коментар