Србија

Случај Татон

Увек се треба надати, чак и ако живиш у Србији. Навијачи Партизана које је Више јавно тужилаштво у Београду, по налогу из кабинета тадашњег председника Бориса Тадића оптужило да су убили француског навијача Бриса Татона, нису имали чему да се надају. Следећи упуства власти, да подсетимо, судија Мирјана Илић огласила их је кривим за тешко убиство, и 13 навијача осудила на 240 година затвора!

Апелациони суд у Београду је после дужег колебања, осуђеним казне преполовио! И ту је требало да се стави тачка на њихову судбину.

Власт се у Србији променила, и браниоци су видели наду да ће суд, у поновљеном поступку, исправити неправду. Предложили су да се саслушају сведоци који су видели да је покојни Брис Татон, бежећи испред навијача, који су били на пристојној удаљености, сам скочио преко жардињера и пао низ степениште високо неколико метара, повредивши се. А тај пад је, само двадесетак секунди од скока Служби хитне помоћи пријавила грађанка која се затекла ту, на лицу места. О томе постоји снимак у хитној помоћи, који је прибављен, а полиција је саслушала истог дана жену која је звала хитну помоћ, али је тај доказ сакрила. И сведочење пензионисаног ватрогасца, који је догађај видео са гараже, такође је сакривала полиција!

Сведока који би потврдили да су навијачи бацили Татона, није било. Полиција је сакрила и снимке сигурносних камера. Директор полиције је и даље Милорад Вељовић.

Захтев за понављање поступка одбило је кривично веће Вишег суда у Београду, којим је председавала Наташа Албијанић, чији муж је председник овог суда. Неочекивано и за браниоце, веће Апелационог суда у Београду састављено од судија Славке Михајловић, Снежане Савић и Гордане Петковић, УКИНУЛО је решење и наложило судијама Вишег суда у Београду да спроведу истражне радње, узму исказе од предложених сведока и прибаве доказе о позивању Службе хитне помоћи, и потом донесу одлуку о захтеву бранилаца, имајући у виду да у поступку нико од сведока није потврдио да су окривљени Татона бацили преко жардињера.

Постоје у Србији часне судије, попут овог трочланог већа. О поштеним судијама се и не пише, јер се предпоставља да они морају да доследно примењују законитост, као основно начело правног система. А када се судије држе закона и чињеница, невини неће чамити у затвору. Позивамо судије у Србији, да више не служе мафији, већ да примењују законе.

Верујемо да ће и осуђени навијачи брзо доказати да су били жртва државне завере, иза које је стајао шеф кабинета бившег председника, Миодраг Ракић.

Напиши коментар