Србија

ЛЕГИЈА: Државни удар је прича за малу децу, оптужили су оне који су државу бранили

Милорад Улемек Легија

Сви који су кршили закон су међу сведоцима – рекао је Милорад Улемек Легија

Kомандант Јединице за специјалне операције Милорад Улемек Легија, изашао је данас пред Специјални суд у Београду, где је настављено суђење за такозвану оружану побуну ЈСО 2001. године. Ово је прво појављивање Легије на суђењу након што му је преминула мајка Наталија, а он није добио дозволу да присуствује сахрани.

Поред пуковника Улемека оптужени су и потпуковник Звездан Јовановић, мајор Душко Маричић, мајор Веселин Лечић, мајор Мићо Петраковић, мајор Драгослав Крсмановић, капетан Драгиша Радић и потпоручник Владимир Потић.

МЕЂУ СВЕДОЦИМА СУ СВИ КОЈИ СУ КРШИЛИ ЗАКОН

– Сви који добронамерно гледају на овај случај, доћи ће до истог закључка. Прегледањем доказних снимака може се видети да је бивши министар полиције Душан Михајловић схватио да је направио велику грешку, чак је дао и оставку. Само неколико дана касније његове изјаве су постале хистеричне и био је све агресивнији. Знали су да су погрешили, па су се водили оним да је напад најбоља одбрана – рекао је Милорад Улемек Легија.

– То је све потпуни парадокс. Они који су бранили ову државу су главни оптужени, а сви који су кршили закон су међу сведоцима. То да смо покушали да извршимо државни удар је прича за малу децу – додао је Легија.

ЛЕГИЈА ТРАЖИ ДА ВЕРУОВИЋ БУДЕ САСЛУШАН

Он је затражио објашњење од суда зашто је одбијен предлог да се саслуша Милан Веруовић, некадашњи шеф обезбеђења покојног премијера Зорана Ђинђића, који је и сам рањен у атентату.

Подсећамо, Веруовић је са новинаром Николом Врзићем написао књигу „Трећи метак“, кроз коју тврди да се пуцало са две стране и да истрага хоће нешто да сакрије.

– Он је директан учесник и све може јасно да каже. Претходни судија је дозволио саслушање, Веруовић је буквално био у судници, али због стицаја неких околности то није било могуће. Сматрам да смо ми оштећени због одбијања тог предлога, јер он може да раскринка или докаже тврдње Чедомира Јовановића – истакао је он.

Суд је истакао да се одлука може донети и без тог саслушања.

Легија је од суда захтевао да се позове и вештак који је дао дијагнозу некадашњем команданту ЈСО, Душану Маричићу, за ког је раније тражио изузеће јер, како тврди, више није психички стабилан.

– Ми сви знамо какав је он, а овај Душко ког сте ви упознали овде на суђењу је такав од априла 2003. године. Не знам како се сломио за недељу дана у затвору, он је сад већ пацијент. Треба сад 14 година после утврдити шта се дешава са њим – истакао је Милорад Улемек Легија.

ДУШАН МИХАЈЛОВИЋ НАМ ПОКЛОНИО ПИШТОЉЕ ПОСЛЕ ПРОТЕСТА

Потпуковник Звездан Јовановић приложио је суду фотографије, видео снимке и исечке из новина као доказни материјал.

На снимцима се јасно види оружана моћ којом је тада располагала ЈСО.

– Када је Јединица за специјалне операције блокирала аутопут код Сава Центра, полиција и државни органи их нису спречили да уђу у Београд. Јединица је најнормалније прешла мост на Газели, а затим се вратила. Сви су знали да се ради о протесту, а не побуни – истакла је одбрана.

– Није тачна изјава Чедомира Јовановића да је концерт, који је направљен у Кули, био знак извињења за те грађане тамо. То је направљено како би се Душан Михајловић извинио припадницима ЈСО. Он је чак након протеста награђивао чланове јединице пиштољима – рекао је Звездан Јовановић.

– Ми нисмо демонстрирали силу и моћ. Михајловић покушава да избегне своју одговорност тако што све пребацује на покојног премијера Зорана Ђинђића. Све јасно показује на то да он не говори истину сведочећи овде – додао је Јовановић.

НА РОЧИШТУ СЕ НИЈЕ ПОЈАВИО ПЕТРАКОВИЋ

Мајор Мићо Петраковић није присуствовао суђењу, а суд је обавестио да су летови из Беча отказани и да није у могућности да дође. Захвалио се суду на разумевању и због његове материјалне ситуације и замолио их да не одлажу рочиште због њега. Обећао је да ће се појавити на следећем претресу. Против њега ће поступак бити раздвојен.

ЈСО је од 9. до 17. новембра 2001. године одржала мирни протест тако што је повукла своје припаднике у центар у Кули, док је њен оперативни део борбеним возилима и без оружја у два наврата дeлимично блокирао саобраћајнице.

Било је то 10. новембра и то на ауто-путу Нови Сад-Суботица, у близини Врбаса и 12. новембра ауто-пут кроз Београд, поред Сава центра.

Таквим поступањем Јединице нису били угрожени безбедност и уставни поредак земље.

Напиши коментар