Србија

СКАНДАЛ! Диковић сакрио кључни снимак о паду хеликоптера?!

Војску Србије потреса нови скандал – из званичне истраге о хеликоптерској несрећи, у којој је погинуло седморо људи, нестао је аудио снимак на којем се чује како начелника Генералштаба Љубишу Диковића обавештавају о полетању летелице.

ljubisa-dikovic

Тако ни у транскриптима разговора оперативног центра система одбране, који су разматрани у истрази, нема дела који се тиче контакта са Диковићем.

– Диковић на све начине покушава да са себе скине одговорност за несрећу и свали је на генерале Ранка Живака и Предрага Бандића. Из званичне истраге изостављени су транскрипти разговора који доказују да је Диковић био обавештен о акцији спасавања – тврди извор.

Извор тврди да први човек ВС по сваку цену покушава да се извуче и избегне одговорност за трагедију.

– То се видело још кад су у комисију која је испитивала околности под којим се десила несрећа постављени Јовица Драганћ и Славољуб Јанићијевић, који су били директно укључени у операцију. Јанићијевић је био командант Здружене оперативне команде, којој је потчињен Оперативни центар система одбране, преко кога је координирана акција спасвања. Тај центар о својим активностима извештава заменика начелника Генералштаба Драганића, као и начелника Диковића. То значи да је са свиме био упознат сам врх војске, па и Диковић. Међутим, њихова одговорност не само што није испитивана него су Драганић и Јанићијевић чак и истраживали случај у ком су били директни учесници, што је ван сваке памети – објашањава извор.

Извор указује и на нелогичности Војног дисциплинског суда, који је казнио само Бандића и Живака.

– Драганић и Јанићијевић се нигде и не спомињу иако су они били у ланцу командовања. Ако је кажњен Живак, који је командант ваздухопловства, под чијом ингеренцијом је Оперативни центар ваздухопловства, зашто није испитана одговорност Драганића и Јанићијевића, којима је потчињен Оперативни центар система?! – каже извор и додаје да је војни врх имао могућност да обустави акцију спасавања, али да то није учинио, што значи да је практично одобрио њено извођење.

Подсетимо, седам месеци након пада хеликоптера код Сурчинског аеродрома, донете су прва пресуде. Према одлуци првостепеног Војног дисциплинског суда, генерал-мајор Ранко Живак и генерал Бандић проглашени су кривим због пропуштања радње коју лице у служби овлашћено ради како би спречио незаконитости или штете, док је генерал Бандић проглашен кривим и за прекорачење службеног овлашћења.

vucic-dikovic

Ало

Коментари (1)

  1. SIKIRA каже:

    dikovic nije spreman da bude oficir on je smotana stanjga nebi ga ni hag primijo

Напиши коментар