Војни полигон

Aвион Војске Србије срушио се код Шапца, оба пилота погинула

Школско-борбени авион „Супер галеб Г-4“, двосед, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, срушио се око 10.30 часова у рејону села Слатина у општини Шабац, током извођења редовне летачке обуке. Авион је носио серијски број 23625.


Г-4 под серијским бројем 23625 на прошлогодишњем Отворонеом дану на Батајници / Фото: Драган Трифуновић

У данашњем удесу школско-борбеног авиона „Супер галеб Г-4“ страдала су два пилота, потпуковник Ненад Ћулибрк из Команде РВ и ПВО и капетан Дејан Пандуровић из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде.

Потпуковник Ненад (Ђуре) Ћулибрк рођен je 30. септембра 1968. године у Вировитици. Обављао је дужност референта у Одсеку за ваздухопловну подршку Одељења за оперативне послове Команде РВ и ПВО.

На служби у Војсци Србије је од 20. јула 1991.године.

Током војничке каријере обављао је низ дужности и више пута је награђиван и похваљиван. Потпуковник Ћулибрк био је наставник и инструктор летења, носилац је Златног летачког знака.

Потпуковник Ћулибрк је био ожењен и има двоје деце.

Капетан Дејан (Анђелко) Пандуровић рођен је 15. априла 1978. године у Врбасу. На служби у Војсци Србије је од 2001. године.

Обављао је дужност пилота, уједно наставника летења у 1. авијацијском одељењу 252. школско тренажне авијацијске ескадриле у 204. ваздухопловној бригади.

Током каријере обављао је више летачких дужности и за свој рад награђиван је и похваљиван.

Капетан Пандуровић је био ожењен и отац је двоје деце.

За обојицу, колеге имају само рече хвале.

Aвион пао у близини куће породице Младеновић у селу Слатина. Према речима очевидаца војни авион је пао у близни помоћних објеката што је изазвало страх мештана међу којима, како кажу, нема повређених. 

Полиција је блокирала место несреће које надлећу војни хеликоптери.

Мештани кажу да је авион летео ниско изнад самог села и да је непосредно пре самог пада направио полукруг и окренуо се. Потом се поново вратио у правилни положај и онда срушио у долини и запалио.

Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана Војске Србије тренутно располаже са 22 авиона Г-4, од чега је један у варијанти тегљача мета Н-62Т, један прототип верзије Г-4М, а два “Супер Галеба” су разоружана.

У последњих пар година активно је око девет авиона од чега око 6-7 у саставу 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле “Курјаци са Ушћа”, а обично су два до три авиона на испомоћи у 241. ловачко-бомбардерској ескадрили “Тигрови”.

Осим за школовање, обуку и тренажу пилота, Г-4 се у случају рата може користити и као лаки јуришни авион.


Г-4 под серијским бројем 23625 на прошлогодишњем Отворонеом дану на Батајници / Фото: Драган Трифуновић

Авиони су произведени у периоду од 1980. до 1991. године – један 1980. (Н-62Т), три 1985., шест 1986., два 1988., три 1989., пет 1990. и два 1991. Из Ваздухоповног завода “Мома Станојловић” је од 2008. до 2015. године са ремонта изашло 8 авиона – у просеку један годишње.

Хеликоптерска јединица МУП-а Србије отказала је прославу 50 година постојања због пада војног авиона “Супер галеб Г-4”.

Напиши коментар