Досије

ОТКРИВЕНА ИСТИНА – Ђинђић на седници Владе рекао: „ЈСО штрајкује исто као рудари и синдикати“

Дуго пласирана теза како је ЈСО 2001. године извела оружану побуну против које је био тадашњи премијер Зоран Ђинђић, док је Коштуница „саботирао“ причом да и „лекари штрајкују у белим мантилма“, пала је у воду!

Наиме, транскрипт седнице Владе од 11. новембра 2001. године доказује сасвим супротно – Ђинђић је тада, пред министрима, прокоментарисао ову ситуацију следећим речима:

„Министарство унутрашњих послова ће у складу са својим надлежностима донети као и код рудара, у овој земљи су сви кршили законе у изражавању својих ПРОТЕСТА. И рудари и синдикати и у сваком од тих случајева смо рекли – хајде да видимо да надлежно министарство нађе неко решење које неће доливати уље на ватру.


Страна 1500 кривичног списа, транскрипт седнице Владе Србије од 11. новембра 2001. године: Ова изјава Ђинђића изнета је три дана пре него што се огласио Војислав Коштуница

Бранилац у случају оптужнице за изазивање оружане побуне, Мироје Јовановић, доставио је овај документ суду, а како каже, иако је јасно да је реч о „политичком, а не правном случају од којег се тешко бранити“, неће одустати.

– Оптужница је прецизирана 27. децембра 2016. године, а промене у оптужници нису чак ни козметичке. Она је и даље нејасна и више политички, него правни акт, али је и неутемељена на доказима који се већ налазе у спису. Притом мислим и на писмену документацију и на исказе сведока, који тврде изричито супротно од онога што се у оптужници налази – рекао је Јовановић и додао да ће наставити да „активно засипа тужилаштво стотинама веродостојних докумената и доказа, из којих се несумњиво види оно што је и сам Ђинђић рекао“.

Јовановић је иначе и члан председништва Народног слободарског покрета.


Транскрипт је на захтев адвоката Мироја Јовановића као браниоца у предмету доставила Влада Србије дана 18. јануара 2012. године, и тада је био означен као службена тајна, због природе истраге која је вођена.

Дакле, ако је сам покојни премијер тврдио да је у питању протест, и то чак 3 дана пре изјаве председника СРЈ Коштунице о том питању (који је такође тврдио да се ради о протесту), јасно је да нико 15 година касније не може да тврди другачије, осим да изврће истину и аутентичну изјаву тадашњег српског премијера.

Остаје питање зашто остали српски медији не смеју да објаве овај документ!

Адвокат Мироје Јовановић

Коментари (1)

  1. Симоновић Горан каже:

    Поштовање!
    Истина кад тад победи,ја сам ваш симпатизер,али и члан СПОа-а то што Вук Драшковић има против вас то је његово.Није лепо да блатим свог председника ,али он не схвата да дб је широк појам и да јединица није обављала убиства политичких неистомишљеника,можда је Слободан Милошевић издао господину Радету Марковићу а овај можда ангажаво припаднике ДБа.Ја сам православац и побожан човек а колки сам верник то сам Бог ХРИСТОС зна,и није лепо да судим ја само износим своје мишљење.Члан сам СПО због Равне Горе и што једини на званичној страначкој цени залаже за монархију-али и ту се не слажем он је за парламетарну а ја сам за уставну монархију-Бог добро дао вукови и у добру и у злу!

Напиши коментар