Србија

ТРАГЕДИЈА КОД КОВАЧИЦЕ! ПАО ВОЈНИ АВИОН: Погинуо пилот, други у тешком стању!

Војни авион Супер галеб Г-4 срушио се јутрос око 9.30 у близини Ковачице

У несрећи која се данас догодила у рејону општине Ковачица, приликом редовног тренажног лета на школско-борбеном авиону Супер галеб Г-4, погинуо је пилот мајор Роберт Калоци, а повређени пилот мајор Александар Матић у свесном стању је превезен и збринут на Војномедицинској академији, саопштило је Министарство одбране.

Мајор Калоци је обављао дужност опитног пилота у Центру за летна испитивања Техничко опитног центра, био је у браку и имао сина.


Пилот мајор Роберт Калоци

До несреће је дошло око 9.30 у близини излаза из Ковачице.

– Био сам код куће када сам чуо да је мотор авиона престао да ради и видео да су се два пилота катапултирала. На лицу места се може видети и кратер – прича Д. Б. из Ковачице.

Школско-борбени авион Супер галеб Г-4, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, срушио се данас око 9.50 часова у рејону општине Ковачица, а према првим сазнањима двојица пилота су се катапултирала, саопштило је Министарство одбране.

На лице места је упућена екипа Службе трагања и спасавања РВ и ПВО.

Авионом су управљали пилоти из Центра за летна испитивања Техничко опитног центра, наводи се у саопштењу Министарства.

Погинули и повређени пилот припадали су 252. ескадрили РВ и ПВО, стационираној на аеродрому у Батајници.

Трећа катастрофа на Супергалебу у последњих десет година

Школско-борбени авион Супер галеб Г-4, који се данас срушио код Ковачице, је трећи авион тог типа који је изгубљен у удесима у последних десет година. Први Супер галеб који се срушио од осамостаљења Србије био је Г-4 евиденцинској броја 23736.

У несрећи која се догодила 24. септембра 2008. године погинуо је потпуковник Иштван Канас, који је изнад аеродрома Батајница увежбавао тачку за наступ на аеромитингу.

Други губитак догодио се 7. априла 2017. године када су код села Слатина код Шапца погинули потпуковник Ненад Ћулибрк и капетан Дејан Пандуровић.

На тренажном лету тада је изгубљен Г-4 евиденцијског броја 23625.

РВ и ПВО располаже са нешто више од 20 авиона Г-4 од чега је један у варијанти тегљача мета Н-62Т, један прототип верзије Г-4М а два Супер Галеба су разоружана.

Авиони су произведени у периоду од 1980. до 1991.

Школско-борбени млазни авион Супер галеб Г-4 последњи је серијски произвођени авион југословенске авио индустрије а у наоружању је од 1984. године.

За југословенско ваздухопловство произведено је укупно 85 авиона Г-4.

Супер галеб је развијен у Ваздухопловно-техничком институту у Жаркову да замени старији Галеб Г-2 а први прототип авиона полетео је 18. јула 1978. године.

Серијска производња почела је 1983. године а увођење у оперативну употребу почело је наредне године.

Авион се покреће британским мотором Ролс-ројс вајпер и развија максималну брзину од 910 километара на сат. Од наоружања носи двоцевни топ ГШ-23, калибра 23 милиметара, и нешто мање од две тоне бомби и ракета.

У Војсци Србије Г-4 се користи у 252. школско-тренажној авијацијској ескадрили у Батајници, 241. ловачко-бомбардерској ескадрили у Краљеву и у Сектору за летна испитивања.

Шест авиона Г-4 Супер галеб купила је почетком 1990-их година тадашња Бурма, а ти авиони су коришћени у Ратном ваздухопловству Републике Српске и у Црној Гори.

Напиши коментар