Србија

Ремонт Војске Србије

Пише: Бошко Козарски, оснивач Српско-руског центра

Иако је, хвала богу, иза нас време отвореног демонтирања српске војске, наша армија је и даље угрожена.

Након херојског отпора агресору 1999. и великих победа над НАТО и ОВК на Кошарама и Паштрику, дошло је поражавајуће време системског уништавања наше војске у миру, без испаљеног метка. Под руководсвом прозападних министара претопљени су тенкови, укинут је војни рок, понижени су и Хагу изручени генерали хероји.

Војска Србије је доведена на ниво агенције за физичко-техничко обезбеђење.

Данас, после више од деценије, на челу ресорног министарства налази се човек из чијих уста се може чути да „Милосрдни анђео“ није био милосрдан, а да су управо анђели невини страдали од пројектила НАТО. Напокон се отворено сарађује и са руским снагама, иако нам је, парадоксално, НАТО и даље у кући.

Но, вратимо се стању у српској војсци, у којој професионални војник има исподпросечна примања, а стални безбедносни ризик и стање борбене приправности 24/7. Шта је осим „мигова“ и тенкова, па и најављеног система С-300, потребно за обнову српске војске и јачање мирног сна грађана Србије?

Војсци Србије је потребна уређена држава са свим институцијама, Министарство одбране са професионалним кадром на њеном челу, бројчано јачање, боља опрема и наоружење, али и адекватан командни кадар!

Ко су данас српски генерали и какви су у очима својих војника? Ко су наследници Лазаревића, Павковића, Живановића? Питање свих питања надлежним војним структурама је – шта се чека са именовањем нових српских генерала? Француски историчар Ернест Дени је говорећи о балканским ратовима 1915. рекао: „Српски успеси се објашњавају научном надмоћношћу њихових виших официра и моралном вредноћом њихових војника.“

Ремонт почнимо од главе војног „мотора“! Нека командујућа места заузму они којима то по свим критеријумима и припада, по стручности и родољубу!

Надам се, искрено, да ће нам 2018. донети „васкрсење“ српске војске, коју су на крст разапињали министри издајници, уз асистенцију легионара који се и данас крију по ћошковима кабинета Министарства одбране.

Напиши коментар