Свет

Руски пилот се разнео гранатом након борбе са терористима (ВИДЕО)

Руски пилот Роман Филипов, чији су борбени авион Су-25 оборили терористи џихадистичке групе Тахрир ел-Шам изнад тероторије коју конторлолишу, разнео је себе гранатом након што су га терористи теже ранили и окружили, саопштило је руско Министарство одбране.


Мајор Роман Филипов

Мајор Филипов се катапултирао недалеко од села Тел Дебес и до последњег тренутка борио се против терориста оружјем које је имао код себе, стоји у саопштењу руског министарства, пренео је ТАСС.

Филипов је постхумно предложен за хероја Русије, навело је руско Министарство одбране. Руски министар одбране Сергеј Шојгу навео је у саопштењу да је постхумно номиновао мајора Филипова за хероја Русије и да је пилот дао све од себе да задржи авион у ваздуху док год је то могао.

Мајор Роман Филипов је био искусан пилот, који се више пута налазио у Сирији. Преминули мајор је блиставо реализовао на десетине борбених задатака против терориста.

Пилот Филипов је завршио Краснодарску војну академију. Након завршетка академије почео је да ради на Далеком истоку, где је дошао до позиције заменика командира ескадриле. Добитник је награде конкурса „Авијадарстс“.


Настрадали пилот био је наоружан аутоматским пиштољем „стечкин”

Џихадистичка група Тахрир ел-Шам преузела је одговорност за обарање руског борбеног авиона Су-25 на северу Сирије у суботу. Та група, којој се раније прикључио и терористички Нусра Фронт, тврди да је авион оборила из ручног ракетног бацача, али није навела ко је одговоран за убиство пилота који се катапултирао. Нусра Фронт је некада био огранак Ал Каиде у Сирији.


Реп обореног руског авиона Су-25

Напиши коментар