Србија

Шиптари каменују и пале српске куће

На Косову и Метохији све је више инцидената којима се застрашују Срби и атакује на њихове животе и имовину. Прексиноћ је запаљена кућа Славомира Грубановића, повратника у село Бело Поље код Пећи, а исто вече група Шиптара из јужног дела Косовске Митровице каменовала је зграду у којој се донедавно налазила Скупштина општине у северном, српском делу града.

У кући Грубановића у тренутку пожара на срећу никога није било, али је изгорела до темеља, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију и истакла да су страх и напетост у овом повратничком селу постали свакодневица.

Пиромани куће Грубановића нису откривени, али је зачуђујуће да косовска полиција и припадници Еулекса нису реаговали када је група Шиптара из јужног дела Косовске Митровице прексиноћ око 22.05 прешла мост на Ибру каменовала зграду у којој је била Скупштина општине у овом граду. Патроле шиптарске полиције и Еулекса, које стално дежурају са обе стране моста, налазиле су се у близини места инцидента. Обесни шиптарски младићи након што су „испуцали“ све донето камење и на згради општине причинили мању материјалну штету, мирно су се вратили у јужни део града.

Ово је бар десето каменовање просторија скупштине северне Косовске Митровице које се налазе одмах поред моста у комплексу насеља Три солитера. Осим каменовања, на просторије се насртало и бојевом муницијом, више пута из јужног дела града пуцано је на кабинет председника општине и не обезбеђење, а само захваљујући срећи ниједном није било повређених и погинулих. Због честих напада, администрација општине северна Косовска Митровица недавно је измештена у безбеднији део града.

И овај дрски напад на општинску зграду одмах је осудила Канцеларија за Косово и Метохију која је од Кфора, Еулекса и КПС-а затражила да пронађу и казне нападаче.

Последњих недеља напади на Србе постали су скоро свакодневна појава, а према оцени Канцеларије и овај инцидент као и сви претходни представља груби притисак на српски народ да одустане од избора и да тако дозволи да неко други одлучује о његовој судбини. Надамо се да сви ови напади неће поколебати Србе да изађу на новембарске изборе, изаберу своје руководство и формирају Заједницу српских општина, истиче се у саопштењу Канцеларије.

Инцидент је осудила и Грађанска иницијатива Оливера Ивановића која је позвала међународну заједницу да обезбеди мир сигурност и суживот свим грађанима на Косову и Метохији.

Ко зна шта нас све чека?

– Нису открили ни бројна убиства и рањавања Срба, не могу да пронађу ни убице припадника Еулекса, а камоли да открију ко је каменовао зграду општине у северном делу града. Знају у КПС-у добро ко то чини, али ништа не предузимају, чак и охрабрују хулигане и шовинисте да насрћу на српски народ – каже један од житеља северне Косовске Митровице и замера Канцеларији за КИМ што све нападе повезује са изборима и користи их за позив Србима да изађу на изборе. – И раније је било напада, оваквих и још горих, а није било избора. Ко зна шта све можемо да очекујемо наредних дана.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    tog ce veoma dugo biti i njihov cuveni lov na srbe.

Напиши коментар