Свет

Руси спремају мисију да би доказали да ли су Американци били на Мјесецу

Група руских ентузијаста и инжењера из свемирске сфере прикупља средстава за нову лунарну мисију која би требало да да коначан доказ о томе да ли су Американци заиста били на Мјесецу.

mesec-apolo

Они планирају лансирање сателита који ће фотографисати мјесто слијетања свемирских бродова “Аполо”.

Организатори обећавају да ће јавности представити снимке локације на коју су слетјели амерички астронаути са резолуцијом три пута већом од квалитете снимака америчке свемирске агенције НАСА.

Већина Руса још увијек не вјерује да су амерички астронаути слетјели на Мјесец, па се организатори пројекта надају да ће у том погледу одагнати све сумње.

“Воде се бескрајне расправе о томе јесу ли Американци заиста били на Мјесецу, а посебно јесу ли на њега слетјеле летјелице `Аполо`”, објашњава Виталиј Егоров, организатор пројекта и блогер који пише о свемирским темама.

Сам Виталиј не сумња да су Американци били на Мјесецу. Али, пројекат има и други циљ – показати да група људи може реализовати свемирски пројекат.

Појекат израде лунарног модула сакупио је до сада више од 22 хиљаде долара методом тзв. “народног финансирања”.
Средства је донирало више од 1.000 спонзора, а један од њих уплатио је чак 8.000 долара.

Идеју су подржали Комисија за борбу против псеудонауке Руске академије наука и руски Музеј космонаутике.

 

РТРС

Коментари (1)

  1. Завет каже:

    Немојте ђаба да трошите паре, јер свако са просечном интелигенцијом зна да су слетели 1969 године они би до данас отворили McDonalds.

Напиши коментар