Свет

Американци убијају Русе

Армија Новоросије саопштила је да су амерички инструктори баталили обучавање снага кијевске хунте и директно се укључили у борбу.

amerikanci-ukrajina

Према наводима саопштења, све чешће се дешава да борци Армије Новоросије буду погођени снајперским хицима крупног калибра. На основу тога закључено је да су амерички инструктори услед серије пораза Украјинаца били принуђени да оставе основни задатак и учествују у борбама у покушају да спрече слом марионетског режима у Кијеву. Осим тога, команда Армије Новоросије располаже подобним обавештајним подацима о америчким инструкторима и то не само из приватних војних компанија.

Кијевске власти недавно су признале да мноштво странаца служи у њиховим формацијама, али су се уздржале да изнесу детаље. Међутим, руски извори наводе да се осим инструктора америчке војске у Украјини налази и око 500 паса рата из приватне компаније Академи. Наводи се да је реч о компанији Грејстон, али је назив фирме промењен како би били заметнути трагови крвавог посла.

Амерички инструктори појавили су се још почетком сукоба. Многи су отишли из Украјине летос када су двојица рањена, а један убијен док су викенд проводили на плажи Азовског мора. На купању и сунчању далеко од линије фронта изненадио их је снајпериста.

У исто време „Њујорк тајмс“ пише да војна команда НАТО и званичници владе САД планирају да подрже слање оружја кијевској хунти. Наводи се да председник САД Барак Обама још није одлучио о слању оружја, али да његова администрација то све чешће помиње због све жешћих сукоба у којима снаге кијевске хунте губе иницијативу и трпе тактичке поразе и губитке, посебно у ратној техници.

Лист наводи да би требало да буде објављен извештај који ће „подстаћи САД да Украјини пошаљу дефанзивно оружје и опрему, укључујући беспилотне извиђачке летелице и противтенковско оружје, у вредности три милијарде долара“.

Међутим, америчко оружје већ је присутно у Украјини и текст „Њујорк тајмса“ могао би само да се односи на легализовање тог процеса. Пре два месеца харковски партизани уништили су конвој камиона са америчким противтенковским ракетама. Напад се догодио на аутопуту ка Доњецку, код Изјума, а неколико ракета партизани су запленили и искористили да нападну војна складишта горива и колоне са појачањима. Ракете су истоварене из америчког транспортног авиона на харковском аеродрому.

Такође је приказано оружје произведено у САД, а нађено протеклих дана код заробљених и мртвих војника хунте.

Пољаци крвави до лаката

Осим Американаца, према наводима Армије Новоросије, у украјински грађански рат до лаката су руке умочили у крв и Пољаци. Они такође имају приватну војну компанију, а налазе се северно од Лугаснка. Чак је показан видео снимак на ком је уочљива пољска застава на положају. Реч је углавном о артиљерцима који су месецима касапили град. Део пољских најамника уништен је још приликом заузимања луганског аеродрома. И пољска влада саопштила је да је спремна да испоручи оружје, али само „онолико колико је Кијев спреман да плати“.

Руси парирају

Американци су већ хунти званично послали 20 радара за откривање артиљеријских положаја. Реч је о осетљивим апаратима који могу да открију и дејство минобацача. Сличне радаре надомак наше границе користили су Британци како би олакшали јуриш Албанаца на Кошаре. Кијев се уздао да ће тим радарима да омогући успехе, међутим, два дана касније Армија Новоросије показала је посматрачима Оебса да располаже радарима исте намене.

 

И. К. / Вести

Напиши коментар