Историја

РТС пласира стари историјски фалсификат да је Стефан Првовенчани круну добио од папе

Пише: Љубомир Стевовић

Стефанов портрет са краљевском круном на глави налази се у Богородици Љевишкој

Богородица Љевишка - Призрен
Богородица Љевишка, Призрен

  • После крунисања великог жупана Стефана Немањића за Првовенчаног Краља Српског, 20. маја 1221. у Жичи, преко стематогириона је досликана куполаста краљевска круна (стема) коју је добио од византијског цара Теодора Ласкариса. Ово потврђује да је Стефан добио круну од Византије, а не од Рима
  • Ако РТС принудно наплаћује претплату од грађана, то не значи да са њиховим парама може и да принудно шири дезинформације на штету Српског народа

У „Политици“ од 15. јануара 2016. најављено је да Радио Телевизија Србије спрема серију о Немањићима поводом „800 година српске независности, од како је Стефан Првовенчани добио круну од папе“ а не од византијског цара.

То је стари историјски фалсификат који je писац овог чланка демантовао још 1995. у часопису „Расковник“ (уредник Ненад Љубинковић) и 2004-2005. у „Светигори“, часопису Митрополије Зетске.

А сада, после 20 година РТС хоће да оживи демантовани фалсификат! На основу чега? Да ли се нешто ново појавило у науци? – Није.

Ако РТС принудно наплаћује претплату од грађана, то не значи да са њиховим парама може и да принудно шири дезинформације на штету Српског народа.

* * * * * * *

У претходном чланку смо показали како је у манастиру Милешева, на фресци из 1219,велики жупан Стефан Немањић приказан са византијским крунским венцем (стематогирионом) на глави (сл. 1).

01-02
1. Велики жупан Стефан Немањић Милешева 1219.    2. Стефан Првовенчани краљ Српски Милешева 1221.

После крунисања великог жупана Стефана Немањића за Првовенчаног Краља Српског, 20. маја 1221. у Жичи, преко стематогириона је досликана куполаста краљевска круна (стема) коју је добио од византијског цара Теодора Ласкариса (сл. 2).

Стематогирион је био насликан на живом малтеру, фреско-техником кад и сам портрет, а касније преко њега је секо-техником досликана куполаста круна, тако да се данас виде само њене контуре.

* * * * * * *

Још док је био принц, Стефан Немањић, млађи син великог жупана Стефана Немање, се 1191. оженио Јевдокијом, најмлађом братаницом византијског цара Исака II (цар 1185-1195.).

После цара Исака, Стефанов таст је постао цар Алексије III Анђео (цар 1195-1204) и својим зетовима је доделио одговарајуће титуле; Алексије Палеолог, супруг најстарије цареве ћерке Ирине, постао је престолонаследник са титулом деспота, а Теодор Ласкарис, супруг цареве средње ћерке Ане, и Стефан Немањић су добили титуле севастократора, следеће достојанство после деспотског.

Тако је принц Стефан Немањић 1195. постао први српски севастократор и први странац са овом титулом у Византији.

04
3. Принц Стефан Немањић у плавој коластој аздији севастократора, копија фреске и цртеж фреске, Богородица Љевишка

Уз титулу севастократора Стефан Немањић је од цара АлексијaIII 1195. добио и одговарајуће знаке достојанства; плаву коласту аздију, плави огртач са златом извезеним двоглавим орловима у круговима, и севастократорски стематогирион. Стефан је плаву коласту аздију носио само годину дана, док је био принц-престолонаследник.

Кад се велики жупан Стефан Немања 1196. замонашио и повукао у Хиландар, престо је због међународно признатог високог ранга у византијској светској православној хијерархији наследио Стефан, а не старији брат Вукан, велики војвода у Зети.

Стефанова владарска титула је гласила: „велики жупан и севастократор, зет боговенчаног кир Алексија, цара грчког.“

4. Стефан Немањић са досликаном стемом Првовенчаног Краља Српског, Богородица Љевишка

4. Стефан Немањић са досликаном стемом Првовенчаног Краља Српског, Богородица Љевишка

Данас је сачуван само један Стефанов принчевски портрет у плавој севастократорској коластој аздији. Налази се у Саборној цркви Свете Богородице Љевишке у Призрену (сл. 3). Црква је подигнута у IX-X веку, а обновљена је у доба краља Милутина између 1306-1313.

Нове фреске су насликали чувени дворски сликари грчког порекла Никола Евтихије и Михаило Астрапа. Стефанов портрет је рађен према предлошку из неке старије цркве која данас више не постоји, и представља младог Стефана са око 30 година. Фреска је добро очувана. Десно од Стефана стоји неидентификовани млади Немањић у црвеној коластој аздији са стематогирионом на глави.

На основу инсигнија може да се закључи да је то принц из краљевског доба; на глави има стематогирион, који је степен ниже од куполасте краљевске круне стеме, а црвену коласту аздију носи као члан Краљевског дома Немањића.

Дакле стематогирион Стефана Немањића је и у Милешеви и у цркви Богородице Љевишке преправљен у стему, да народ може да види како изгледа Краљ Стефан Првовенчани са круном коју је добио од византијскиг цара.

Према томе, Стефан је од 1195-1221 носио стематогирион, а од 1221-1228 куполасту краљевску круну стему. Од 1195-1196 је носио плаву коласту аздију севастократора, а од 1196-1221, као велики жупан и од 1221-1228, као краљ, носио је владарску црвену коласту аздију.

Све Стефанове инсигније су биле византијског царског порекла.

 

Факти

Напиши коментар