Србија

Пилоти, праштајте

Пише: Александар Бећић

Мајор Омер Мехић био је моја генерација. Не мислим, при том, на било какву војну службу. Ја сам тек још једно од пискарала у овој земљи које покушава да каже јасно и гласно шта мисли. Мајор Омер Мехић је био херој. Да сам у свом животу успео да учиним барем десети део онога што је он урадио, могао бих за себе да кажем да сам частан.

poginuli-piloti-mi-17

Мајор Омер Мехић је имао више од 4.000 сати налета на хеликоптерима. У својој летачкој каријери спасио је на стотине живота.

Мајору Омеру Мехићу држава Србија је прошле године дала у руке живот премијера. Тада је мајор Омер Мехић слетео по немогућим условима у Фекетић.

Мајора Омера Мехића некаква војна комисија је прогласила кривим за удес у ком је изгубљено четири официра, два цивилна медицинска радника и једно тек рођено дете.

Верујете ли у то?

Ја не верујем. Нарочито не верујем да је (према извештају Тужилаштва) у крви Омера Мехића пронађен алкохол.

Капетан Милован Ђукарић био је бриљантан пилот. Према својим вештинама, био је пилот четврте категорије стручне борбене оспособљености, један од најперспективнијих пилота које је Војска Србије имала. Предвиђали су му највећа достигнућа у пилотирању и обуци у ваздуху.

Капетана Милована Ђукарића некаква војна комисија је такође прогласила кривим за удес у ком је изгубљено седам живота.

Верујете ли у то?

Ја не верујем.

Иван Миладиновић, пробни механичар-летач, имао је преко 1.000 сати налета. Бавио се падобранством, завршио је Средњу војну школу и ДИФ.

Према извештају Тужилаштва у његовој крви је такође пронађен алкохол.

Не верујем.

Заставник Небојша Драјић, механичар-летач за оба типа вишенаменског хеликоптера Ми-8 и Ми-17 такође је имао више од 1.000 сати налета.

И у његовој крви је, према извештају Тужилаштва, пронађен алкохол.

Не верујем.

Зашто?

Једноставно зато што су њих четворица кренули у спасилачку мисију.
Зато што их је предводио Омер Мехић. Омер. Мехић. Ком је, још једном да поновим, прошле године држава Србија у руке дала живот премијера. Да га сачува. А не да га пропије.

Не верујем.

А ви како хоћете.

У нормалној земљи, без обзира на узроке пада овакве летелице министар одбране одмах, ако не исте ноћи, а оно сутрадан ујутру, подноси оставку. Или је барем понуди.

У нормалној земљи.

И нема то везе са политичким поенима, захтевима опозиције, пљувањима и свим другим стварима.

То има везе са чашћу.

Оном официрском, војном.

У Србији се окривљују пилоти. Хероји.

Они који Србији никад нису окренули леђа.

Господо летачи, праштајте. О вама народ зна све. И зна да сте били заиста најбоље што је Војска имала. Никакви извештаји не могу окаљати вашу част. Зато, нека вам је заувек ведро небо. И нека вам је лака ова тешка, црна, српска земља.

 

Извор: Колумниста

Коментари (4)

 1. jovicaNN каже:

  Vi ste kolumnista, novinar..? I pišete o esnafu koji vam je stran. A što ne napisaste neki redak o vašem kolegi što napisa “raport” sa aerodroma, pomenu kako je tamo video i po nekog ministra, napisa kako je dete uredno predato ekipi lekara… sve po sistemu bla…bla.I predao škrabotinu na objavljivanje.I sve to a da nije ni napustio toplu sobu svog stana.To je tako odgovorno i profi.
  A komisija je samo, na izričito insistiranje politike i “javnosti” objavila i ono što se obično ne piše. A to je da je pomenuta ekipa,pre leta “svratila do N.Pazove na ručak i po neko pivo”, u količini da su ostaci alkohola pronađeni u krvi i nakon 4 sata.činjenice nekad mogu a nekad i ne da nam se svide .Istina često nije povolji ukoliko nije u skladu sa našim apriori stečenim sudom.
  Na nama je da verujemo ili ne! Tražili smo-dobili smo!

 2. Mirko каже:

  U poslednjih 25 godina izmenili su se na vlasti svi koji su bili u politickom zivotu. Jednog premijera ubise. Na danasnjoj politickoj sceni nema nikog ko bi mogao da izvuce Srbiju iz propasti. MMF je nas pravi premijer. Ako se oni pitaju za plate sta ce nam premijer? Treba bezati odavde jer ovde ni za 50 godina nece biti bolje. Ostace samo oni koji ne mogu da odu i lopovi koji ce njih da cede.

 3. ljubisav каже:

  vreme je da predjemo sa reci na dela,sto pre dovesti ljude koji vole svoju zemlju,a ne ove sto ni mrtve nepostuju ,oterati u P…u materinu!

 4. lazarevic zoran каже:

  Mi sve to znamo i dajemo najgori sud i kritike na racun sudstva koje je najkorumpiranije na ovoj planeti i kritike vlade i premijera koji je dno dna ali sta to vredi kao i 90 ih kada nas niko nije slusao nas glas naroda malih ljudi i glas razuma onih koji se groze od istine koju namestaju tajne sluzbe Srpskog podzemlja. Najodvretniji su od svega ovoga komentari za medije koje premijer rasipa iz rukava boreci se da dokaze da zemlja nije okrugla i da nista nije ovako kako je nego je samo tako kako on kaze, pa da su svi glupi retardirani i bolesni nebi smeo tako govoriti cineci ponizenje i sramotu citavoj zemlji.

Напиши коментар