Србија

Протест у Косовској Митровици

Срби са севера Косова поручили да не прихватају предлог споразума Београда и Приштине. Са протеста у Косовској Митровици затражено је да се грађани Србије изјасне на референдуму о предложеном споразуму.

Са протеста у Косовској Митровици, Срби са севера Косова поручили да не прихватају предлог споразума Београда и Приштине.

На протесту под називом “Север Косова и Метохије остаје у Србији” затражено је, такође, да се грађани Србије изјасне на референдуму о предложеном споразуму и поручено да је “време за оснивање Скупштине Аутономне Покрајине Косова и Метохије”.

На Тргу Шумадија у северном делу Косовске Митровице окупило се око 10.000 Срба, преноси агенција Бета.

На митингу, који је почео после 12 часова, говоре председници четири општине на северу Косова који су се претходних дана изјаснили против предлога споразума Београда и Приштине.

Одлуку о одржавању овог, како су га организатори назвали, “свесрпског сабора”, донели су одборници четири општине са већинским српским становништвом на северу Косова на састанку у Звечану.

Тада је најављено да ће грађани на митингу акламацијом одбацити све тачке споразума који су у петак у Бриселу парафирали премијери Србије и Косова Ивица Дачић и Хашим Тачи, уз посредовање високе представнице ЕУ Кетрин Ештон.

Како кажу политички представници Срба са севера Косова, тим споразумом се “индиректно признаје независност Косова”, а косовским Србима не гарантује опстанак у држави Србији.

Најављена је и могућност да на скупу буде донесена и одлука о формирању Скупштине српског народа са севера Косова којој би могле да се прикључе и остале српске средине на Косову.

 Извор: РТС

Напиши коментар