Србија

Протерани Срби пишу своју платформу за Космет!

Председник Удружења расељених са КиМ у Црној Гори напомиње да тамо живи више од 260.000 прогнаних са Космета те да се њихов глас мора чути а став уважити

Савез удружења расељених са Косова и Метохије у централној Србији и Црној Гори саопштио је данас да припрема своју платформу о Космету, коју ће доставити државном врху Србије, Српској православној цркви и Српској академија наука и уметности.

Један од копредседника расељеничког Савеза Миленко Јовановић казао је да се израда платформе приводи крају.

– Платформа ће прво бити упућена патријарху српском Иринеју и председнику Србије Томиславу Николићу, а онда и премијеру Ивици Дачићу, посланичким клубовима, Српској академији наука и другим релевантним институцијама у Србији – навео је Јовановић, који је председник Савеза удружења расељених са Косова и Метохије у Црној Гори.

Он је подсетио да је Савез удружења расељених дао недвосмислену подршку платформи Николића, као и резолуцији о Косову и Метохији коју је усвојила Скупштина Србија, додајући да је циљ платформе прогнаних да помогне држави у одбрани суверенитета и територијалног интегритета и заштити српског народа у покрајини.

– У централној Србији и Црној Гори живи више од 260.000 прогнаних са Космета и сматрамо да се наш глас мора чути, а наш став уважити. Исто као што се мора уважити и став преосталих око 100 хиљада Срба који живе на Космету – казао је Јовановић.

Своје ставове у вези са проблемом Косова и Метохије, како је истакао, саопштиће управо кроз платформу прогнаних са Космета.

– Платформа ће бити у духу Устава Србије и Резолуције Савета безбедности УН 1244, а захтеваћемо да је се државни врх придржава у дијалогу са представнцима привремених институција у Приштини и међународним факторима – рекао је Јовановић.

 

Извор: Танјуг

Напиши коментар