Србија

ПРИТИСАК ЗАПАДА – Хоће ли Вучић опростити злочине Хашиму Тачију?

Специјални тим, на чијем је челу Американац Клинт Вилијамсон, после три године истраге није успео да прикупи довољно доказа о трговини органима и случају „жута кућа, али је утврдио листу од најмање десет некадашњих команданата терористичке ОВК за које има чврсте доказе да су починили ратне злочине, каже поуздан извор.

Aleksandar-Vucic-Hasim-Taci

Очекује се да ће Вилијамсон извештај о истрази објавити у понедељак, 28. јула, али како тврди наш извор, није извесно да ће одмах изаћи с именима одговорних за ратне злочине. ТВ „Пинк“је на свом сајту објавила незваничну информацију да би оптужница против Тачија могла бити подигнута већ следећег уторка, док извор „Блица“тврди да су у току велики притисци да се Хашим Тачи и Фатмир Љимај скину с листе одговорних.

Поред Тачија, Љимаја и Јакупа Краснићија, српско тужилаштво за ратне злочине досад је указивало и на могућу умешаност Агима Чекуа и Рамуша Харадинаја у трговину људским органима. Како сазнајемо, Харадинај и Чеку нису на Вилијамсоновом списку.

Главни тужилац Специјалног тима Вилијамсон се, током посете Београду, срео са премијером Александром Вучићем и српским тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем.

Премијер Вучић је оценио да ће објављивање извештаја Специјалног тима бити од огромног значаја за Србију, као и да ће потврдити објективност институција ЕУ и међународне заједнице у истрази злочина почињених током рата на КиМ и на простору бивше Југославије.

– Ми смо од почетка очекивали поштен и објективан приступ, што је тужилац Вилијамсон својим радом на најбољи начин потврдио и на тај начин оправдао своју репутацију као борац за поштовање права – нагласио је Вучић током састанка са америчким тужиоцем.

Вилијамсон је захвалио српским правосудним органима на изузетно доброј и ефикасној сарадњи током истражног поступка.

Вукчевић је, уочи састанка с Вијамсоном, изјавио да је истрага о трговини органима на КиМ – случају „жута кућа“ – дошла до краја. Он није желео да наведе име ниједног од осумњичених, рекавши да то треба да уради Вилијамсон и није желео да коментарише наводе приштинских медија да у извештају Специјалног тима нема доказа о трговини органима. Према подацима српског тужилаштва, на КиМ је нестало више од 300 особа неалбанске националности.

Напиши коментар