Приче ветерана

Потпуковник пилот Живота Ђурић – Дао је живот за Србију а никада није проглашен за хероја!

Рођен је 11. 04. 1963. у селу Давидовац и Параћину. Похађао је ваздухопловну гимназију у Мостару, а похађао је и ваздухопловне академије у Задру и Подгорици. Своју каријеру започео је на аеродрому Петровац код Скопља. Од 1992. стациониран је на аеродрому Лађевци, где постаје командант 241. ловачко-бомбардерске ескадриле.

pilot-zivota-djuric

Цитат из књиге С. Смиљанића, о погибији пилота хероја Животе Ђурића.

„У нападу на положаје терориста тзв. ОВК на планини Чичавица, у рејону села Ликовац његов авион је погођен и Живота је погинуо.

Пилот Слободан Димовски, Животин „класић“ (генерација), који га је тада пратио на задатку, прича:

„Летели смо изнад испресецаног терена, у условима отежане навигације на само педесетак метара релативне висине. Сунце је било на заласку. Планине на граници с Албанијом већ су правиле сенке. Ђурић је већ извршио дејство, био је у маневру на горе када је погођен. Видео сам да је пао на положај терориста, који су имали подршку НАТО авијације из ваздуха.“

По оцени и претпоставци пилота из Ђурићеве ескадриле, када није могао да извуче авион, комадант Ђурић није желео жив терористима у руке, већ се заједно са авионом обрушио на непријатеља.“

Командант 241. ловачко-бомбардерске ескадриле потпуковник Живота Ђурић погинуо је 25. марта 1999. године после напада на камп за обуку терористичке тзв. ОВК. У тренутку погибије управљао је борбеним авионом типа Ј-22 „Орао“, евиденцијског броја 25104.

Иза себе је оставио супругу, сина и ћерку. Постхумно је унапређен у чин потпуковника. Никада није проглашен за хероја. Ово је прича о још једном пилоту који није рекао: „Нећу“.

Није се уплашио.

Одговорио је на позив у помоћ неким другим херојима на земљи.

Морао је да им олакша ситуацију, барем на кратко. Положио је живот, пар тренутака након тог десетина живота вредног ватреног дејства…

Погледајте документарни филм о пилоту хероју Животи Ђурићу.

Коментари (11)

 1. bdorotej каже:

  Слава му и вечно хвала за све што је учинио за Српски народ.

 2. Petar каже:

  SLAVA MU VECNA !

 3. Петар Ст. каже:

  Херој је за све нас, слава му и вечни спокој. Осветићемо те, пре или касније.

 4. Ninoslav Bircanin каже:

  Srpski narode pamti i secaj se svojih heroja.Slava mu i vecni pomen.

 5. miladin каже:

  vecna mu slava i hvala

 6. mira каже:

  Spokoj mu dusi!Da nije poginuo bio bi isporucen Hagu kao i svi sto su isporuceni koji su branili ovu zemlju..

 7. ljiljana jankov каже:

  Ovo je jedan od najboljih sinova u srpskom narodu.Slava mu!

 8. Slavisa каже:

  Najvise sto covjek moze da da u ovom zivotu je zivot za svoje bliznje.Ne postoji nista vise i uzvisenije.Ko svoj zivot da radi mene kaze Gospod,nacice ga.Tako su radili svi sledbenici istine,pocev od Apostola,mucenika i do nasih heroja.Vjecna mu slava i hvala.

 9. Патриотаа каже:

  Нека ти је вечна слава и велико хвала, почивај у миру јуначе, а ови се спремају да признају Косово, ништа им није свето !

 10. Miodrag каже:

  Slava Heroju!

 11. Djordje каже:

  Mozemo li pomoci zemljaci iz Austrije da mu se podigne spomenik u njegovom gradu.

Напиши коментар