Република Српска

Обиљежено 26 година 16. Крајишке моторизоване бригаде

Полагањем вијенаца на Спомен-обиљежје погинулим борцима одбрамбено-ослободилачког рата на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“ данас је обиљежено 26 година од формирања 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.


Обиљежавање годишњице 16.моторизоване бригаде / Фото: РТРС

Вијенце су положили савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите генерал Милан Торбица и некадашњи припадници 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске.

Торбица је истакао да је 16. Крајишка моторизована бригада Војске Републике Српске једна од највећих моторизованих бригада у протеклом отаџбинском рату.

– Позната је од првог дана формирања и преласка ријеке Саве, а била је на свим ратиштима Републике Српске – рекао је Торбица, нагласивши да ова јединица служи на понос и част српском народу.

Торбица је подсјетио да је ова бригада прошла на стотине километара и бранила сву територију Републике Српске и на крају изашла као побједничка.

Он је рекао да су команданти који су били у овој бригади њен понос.

– Нигдје и нико из ове бригаде не одговара за ратне злочине што говори о њеној хуманости, етици и борбеном моралу. Била је част бити припадник ове бригаде и зато данас на овај дан треба са пријатетом да се сјетимо свих погинулих из ове бригаде, као и свих погинулих бораца Војске Републике Српске – нагласио је Торбица.

Предсједник организационог одбора за обиљежавање годишњице формирања 16. Крајишке моторизоване бригаде Недељко Маџар је истакао да је ова бригада била снажна и моћна јединица, те да је дала немјерљив допринос у стварању Републике Српске.

– То је била јединица која је била респектована од непријатеља, поштована од својих претпостављених, команди, а народ је најбоље рекао шта мисли о својој 16. бригади додјеливши јој епитете „народна“, „драга“ и „гарава“ – рекао је Маџар.

Он каже да је, ратни пут ове јединице трајао 1.727 дана, те да је након Западне Славоније, 16. крајишка моторизована бригада учествовала у акцијама ослобађања Дервенте, Брода и дијела општине Оџак, а да је потом укључена у састав Источно-босанског корпуса ВРС.

Говорећи о ратном путу ове јединице, Маџар је навео да су након борбених дејстава, које је ова бригада имала у саставу Источно-босанског корпуса, извршавани борбени задаци на добојско-теслићком ратишту.

– Дали смо обећање својим ратним друговима и пријатељима још давне 1991. године код првог погинулог нашег саборца Бојана Мајсторовића да такве жртве и доприносе Републици Српској никада нећемо заборавити, зато и јесмо данас овдје – рекао је Маџар.

Он је подсјетио да је бригада формацијски била предвиђена за 4.300 бораца, а кроз ту јединицу, да би се она попуњавала и одржавала у борбеном стању, прошло је нешто више од 10.000 бораца.

Маџар је навео да животе у темеље Републике Српске уградило 437 бораца ове бригаде.

– Готово 2.000 бораца је рањено од којих су на стотине ратни војни инвалиди, а данас демобилисани борци који извршавају свој дио обавезе датог обећања да те дане, ту борбу и погинуле саборце никад не заборавимо – рекао је Маџар.

Он је нагласио да је 16. Крајишка моторизована бригада Војске Републике Српске одликована и заслуженим Орденом Немањића – највишим одликовањем за ратне заслуге у Републици Српској.

Припадници 16. Крајишке моторизоване бригаде кренули су 16. септембра 1991. године из Машића код Градишке на свој ратни пут дуг 1.727 дана. Бригада се борила на укупно 20 ратишта у западној Славонији, Посавини, на коридору, Грмечу, Озрену, Требави и на Мањачи.

Осим на спомен-обиљежје на гробљу „Свети Пантелија“, вијенци су данас положени и на гроб команданта Првог крајишког корпуса генерала Момира Талића у мјесту Пискавица.

https://youtu.be/lWBS0jo8XrA

СРНА / РТРС

 

Напиши коментар