Филм

КОРИДОР 92 – Документарно-играни филм


Фото: Игор Салингер/МЦ Одбрана

Документарно-играни филм „Коридор 92” бави се хронологијом једне од најзначајних битки Војске Републике Српске – битком за пробој коридора у Посавини. Била је то битка која је дефинисала даљу судубину Републике Српске, битка која је спојила западни и источни део Српске, битка која је поново успоставила везу Бањалуке са Бијељином и Београдом.

Операција „Коридор”, како се званично звала ова велика војна акција, за становништво обе Крајине значила је живот. Омогућила је поново успостављње снабдевања храном, струјом, доставу лекова… Због недостатака кисеоника, до којег је дошло после пресецња путне комуникације са Југославијом, у бањалучком породилишту токома маја и јуна 1992. године умрло је 12 беба.

Пробој Коридора био је, те 1992. године, питање опстанка или нестанка српског народа у једном делу Републике Српске.

Филм хронолошки прати догађаје од 3. марта, када су снаге Хрватске војске уз припаднике Хрватског вијећа одбране ушле на простор Босне и Херцеговине и у даљем напредовању пресекле везу српских Крајина са Србијом, до 7. октобра 1992. године – када је ослобођен Брод и када су остварени циљеви операције „Коридор”.


Фото: Игор Салингер/МЦ Одбрана

Документарно-играни филм „Коридор 92” базиран је на сведочењима учесника борби, припадника готово свих јединица које су учествовале у операцији. На основу њихових прича реконструисани су догађаји који су утицали на даљи исход борбе: спајање јединица Источнобосанског и Првог крајишког корпуса, борбе за ослобођење Модриче, Оџака и Дервенте, вишемесечне борбе на Ободном каналу и Кострешу и коначно ослобођење Брода.

Документарно играни филм покрива дешавања у општинама Модрича, Оџак, Дервента и тадашњи Босански Брод у којима је деловао Први крајишки корпус ВРС, носилац војне операције „Коридор”.

Филм се бави и страдањима српског становништва у хрватским логорима на простору Посавине у периоду пре отпочињања војне акције ВРС (март-јун 1992.).

У логорима у Посавини било је заробљено око 2800 Срба међу којима и 106 деце.

За злочине и убиства Срба у логорима у Дервенти, Оџаку и Броду правоснажно је осуђено 19 припадника Хрватског вијећа одбране и Хрватске војске на казну затвора у укупном трајању од 120 година.


Фото: Игор Салингер/МЦ Одбрана

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, током акције „Коридор” (у општинама Модрича, Дервента, Оџак и Брод) погинуло је 508 бораца Војске Републике Српске и Милиције Републике Српске Крајине. Према хрватским подацима страдо је 1261 војник ХВ и ХВО.

У сценама реконструкције борби учествовали су припадници Војске Србије који су пружили и логистичку подршку у реализацији филма.

Мање познате приче и анегдоте бораца оживели су глумци из Србије и Републике Српске: Вук Костић, Мира Ђурђевић, Стојша Ољачић, Љубиша Савановић, Миљка Брђанин, Зоран Станишић, Александар Стојковић, Жељко Касап, Златан Виденовић, Гаврило Јовановић и многи други.

Сви подаци у филму добијени су из Центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске.

Коришћени су и архивски видео записи и фотографије.

Сценарио и режију потписује ауторка документрано-играних филмова „Ратне приче са Кошара” и „Ратне приче са Паштрика” Слађана Зарић.

Коредитељ и монтажер филма је Бојан Перишић, директори фотографије су Жарко Богдановић, Раде Радивојша и Жарко Пекез.

Аутор музике је Владимир Тошић.


Фото: Игор Салингер/МЦ Одбрана

Продуценти филма су Снежана Родић Синђелић, Милорад Којић, потпуковник Горан Иконић и Јасна Поповић.

Филм је рађен у копродукцији Радио-телевизије Србије, Радио телевизије Републике Српске и Војнофилмског центра „Застава филм”.

Фим је премијерно приказан на Дан Републике Српске, 9. јануара на ТВ програму РТРС-а а телевизијска премијера на РТС-у 20. јануара.

Погледајте филм на званичном Јутјуб каналу РТС-а:
https://www.youtube.com/watch?v=z8fh819qtv0


Мајицу ХЕРОЈИ СА КОРИДОРА можете наручити овде

ОПЕРАЦИЈА „КОРИДОР” – Битка за пут живота

Напиши коментар