Република Српска

Обиљежено 25 година од оснивања „Гарде Пантери“ (ВИДЕО)

Удружење ветерана „Гарда Пантери“ из Бијељине обиљежило је данас 25 година од оснивања ове специјалне јединице Војске Републике Српске чијих је 105 бораца положило живот за одбрану Српске.


Бијељина: Гарда Пантери / Фото: СРНА

На централни споменик ослободиоцима у граду вијенце су положиле делегације породица погинулих и сабораца, а о херојском ратном путу свједочила је изложба фотографија у Галерији Центра за културу.

Генерал у пензији Будимир Гаврић рекао је новинарима да је ова бригада у саставу Источнобосанског корпуса од свог оснивања била ангажована тамо гдје је било најтеже и дала огроман допринос у одбрани српског народа и Републике Српске.

Према његовим ријечима, Пантери су били ангажовани на готово свим ратиштима Српске, а као једну од бриљатних ратних акција издвојио је пробој ка Смолући и спашавање 7.000 Срба са тог подручја из непријатељског обруча.

Гарда Пантери основана је 2. маја 1992. године, њен легендарни командант био је Бранко Пантелић Пантер, а кроз бригаду је током рата прошло готово 2.000 бораца.

Сјећање на херојски пут ове специјалне јединице чува удружење ветерана Гарда Пантери у Бијељини у чијем су чланству и дјеца погинулих сабораца.

 

СРНА / РТРС

Напиши коментар