Република Српска

Обиљежене 24 године од формирања „Мандиних лавова“

У Угљевику су данас обиљежене 24 године од формирања специјалне јединице „Мандини лавови“ која је била у склопу Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске (ВРС).

Мандини лавови

Борци, саборци, пријатељи и суграђани положили су вијенце и цвијеће на Спомен-обиљежје подигнуто у знак сјећања на војводу Митра Максимовића – Манду, команданта ове војне јединице, након чега је одржан парастос и полагање вијенаца на централном Спомен-обиљежју погинулим борцима из Угљевика.

Предсједник Удружења ветерана “Мандини лавови” Драго Томић истакао је да ниједан војник из ове јединице није оптужен за било какве злочине нити пред домаћим нити пред страним судовима.

“Ова јединица бројала је око 160 бораца, укупно 600 бораца прошло је кроз ову јединицу током одбрамбено-отаџбинског рата, више од 40 бораца је погинуло, а преко 120 их је рањено. Учествовали смо на свим ратиштима у Републици Српској. Податак да нема ниједан оптужен нити осуђен борац пред судовима говори да смо били славни и часни борци који су се борили за слободу српског народа”, рекао је Томић.

Он је истакао да је јединицом командовао славни српски јунак одбрамбено-отаџбинског рата који је познат по својим добрим и хуманим дјелима – војвода Митар Максимовић – Мандо.

Мандини лавови

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић рекао је да је циљ да се промовишу све овакве јединице Војске Републике Српске које су својим часним и родољубивим дјелима оставили наук будућим генерацијама.

“Овакви скупови су прилика да нашој омладини и дјеци кажемо и покажемо за шта смо се борили и да ови борци заслужују да се окупе и да се присјете својих погинулих другова који своје животе дадоше за слободу Републике Српске”, рекао је Маринковић.

Он је истакао да је Угљевик много дао за слободу српског народа јер има 301 погинулог борца и 648 рањених.

Војвода Митар Максимовић – Мандо био је предсједник Скупштине општине Угљевик, предсједник општинске Борачке организације и предсједник Фудбалског клуба “Рудар”, а одликован је Орденом Милоша Обилића за ратне заслуге.

Погинуо је 27. децембра 2002. године у саобраћајној несрећи у Дворовима код Бијељине.

 

СРНА

Напиши коментар