Република Српска

Помен поводом 15 година од смрти команданта Манде

Служењем парастоса и полагањем цвијећа испред Спомен-бисте војводе Митра Максимовића Манде, у Угљевику је данас обиљежено 15 година од смрти легендарног ратног команданта специјалне јединице Војске Републике Српске „Мандини лавови“.

На платоу испред Центра за културу чланови породице, саборци, прадставници политичког живота општине и бројни пријатељи одали су почаст војводи Манди.

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић подсјетио је на Максимовићеву храброст и истакао да је он у свом кратком животу доживио много успјеха.

„Нас Угљевичане је задужио да се увијек сјећамо његовог лика и дјела, да чувамо оно за шта се борио наш Мандо, а то је Република Српска“, рекао је Маринковић новинарима.

Начелник општине Угљевик Василије Перић истакао је да је војвода Мандо заједно са својом борбеном јединицом дао немјерљив допринос за слободу Републике Српске.

„Сјећајући се војводе Манде, на овај начин одајемо поштовање свима који су дали највише за стварање Републике Српске, који су својом жртвом учинили да се сачува спрски народ“, рекао је Перић.


Угљевик, служен помен војводи Манди / Фото: СРНА

Помену је присуствовао предсједник „Уједињеног равногорског покрета“ војвода Слободан Марић.

„Долазимо сваке године да одамо почаст хероју Манди. Докле год је српског народа и српске територије, командант Мандо ће бити јунак и легенда српства“, рекао је Марић.

Прије служења парастоса, 19 рекреативаца је заједно са дјецом војводе Манде, Душаном и Божаном, трчало на Другом меморијалном кросу од Дворова до Угљевика у част Максимовића.

Војвода Митар Максимовић Мандо био је предсједник Скупштине општине Угљевик, предсједник општинске Борачке организације и предсједник Фудбалског клуба „Рудар“, а за ратне заслуге одликован је Орденом Милоша Обилића.

Он је погинуо 27. децембра 2002. године у саобраћајној несрећи у Дворовима код Бијељине.

СРНА / РТРС

Напиши коментар