Србија

Србија на НАТО вежбама у Румунији (ВИДЕО)

Паралелно са заоштравањем односа САД и Русије због постављања противракетног штита, у Румунији је одржана војна вежба у којој, поред америчких, учествују војници Србије, Бугарске, Молдавије, Румуније и Велике Британије.

Војска Србије на НАТО вежби у Румунији

Чини се да Америка додатно подгрева атмосферу одржавајући војне вежбе у циљу „промовисања регионалне стабилности“ у источној Европи.

Око 350 војника из шест земаља учествовало је у војним вежбама на истоку земље.

Командант вежби под називом Platinum Eagle 16.1 рекао је да се вежба спроводи како би се осигурала „стабилност“ у региону.

„Први батаљон маринаца се шири у источној Европи, а чињеница да долазимо овде, у Румунију, и тренирамо са пет других народа, заиста промовише регионалну стабилност“, рекао је потпуковник корпуса америчких маринаца Џастин Ансел.

Крајем априла, два америчка борбена стелт авиона Ф-22 распоређена су на аеродрому у Румунији, како би НАТО исказао подршку својим источноевропским савезницима као одговор на наводну „руску агресију“.

Војна база „Михаил Когелничану“ налази се на мање од 400 километара од руског војног упоришта Севастопољ на полуострву Крим.

Амерички председник Барак Обама обећао је још 2014. године да ће ојачати војне способности источних чланица НАТО-а. НАТО у последње две године спроводи велики број војних вежби у близини западних граница Русије, али без трајног стационирања на територији нових чланица Алијансе.

Спутњик

Напиши коментар