Србија

ЕУ УСЛОВЉАВА: Србија да дозволи увоз генетски модификоване хране!

„Законе о ГМО треба што пре ускладити са регулативом ЕУ“, пише у годишњем извештају Европске комисије о напретку Србије

Србија треба да што пре измени законе о генетски модификованим органима (ГМО) како би могла да приступи Светској трговинској организацији (СТО), каже се у годишњем извештају Европске комисије који је у оквиру пакета о проширењу данас представљен у Бриселу.

„Законе о ГМО треба што пре ускладити са регулативом ЕУ“, стоји у годишњем извештају о напретку Србије, уз напомену да је то неопходан услов за ступање у СТО.

У Србији је на снази забрана узгајања и продаја ГМО, што укључује генетски модификовану соју, кукуруз и низ других прехрамбрених артикала.

Слична забрана је до пре неколико година важила и у ЕУ, али је уклоњена након дугог спора са великим извозницима ГМО, Сједињеним Државама и Канадом, који су пред специјалним панелом СТО оптужили ЕУ да крши правила о слободној трговини.

С обзиром да у научним круговима још траје расправа о дугорочним ефектима ГМО по људско здравље и околину, ЕУ је дозволила увоз ових производа, али под условом да прођу кроз строге контроле и да буду јасно обележени.

СТО има 157 чланица, од којих већина на различите начине регулишу производњу и продају ГМО, али ни у једној не важи потпуна забрана.

Коментари (2)

  1. Hitman каже:

    Sta ja napiasah u komentaru na temu “Odrzan protest protiv GMO u Beogradu”? Moracemo mininalno da dozvolimo uvoz rih sranja. Medjutim, kada nasoj politickoj “eliti” neko malo jace zapreti, gace su im vec kod clanaka, tako da me ne bi cudilo da dozvole i uzgajanje genetski modifikovanih kultura.

  2. Aleksandar каже:

    Zbog ovih uslovljavljanja ne samo EU vec i cuvenog STO pa i kada nismo bili clanoviove organizacije netreba ni sad.A da budemo clanovi STO jeste da dozvolimo GMO.A o EU netreba pricati.

Напиши коментар