Србија

Дачић да смени ГМО министре

Изјава министра пољопривреде Србије Драгана Гламочића да не постоје научни докази о штетности генетски модификоване хране и да ће, ако буде дозвољен промет ГМО, ускоро бити у употреби и у Србији узнемирила је српску јавност. Изјава министра Гламочића, да ће такви производи бити обележен, није умирила ни потрошаче, а ни бројне личности из јавног друштвено-политичког живота. Реакције се ни неколико дана касније не стишавају.

„Србија нема баш ниједан разлог да би дозволила увоз, а ни узгој ГМ хране. Напротив, много је више разлога да се придржавамо већ постојоћег закона, који забрањује промет ГМ хране. Пре свега, данас је 400.000 мање Срба него пре 10 година. Нема потребе да убрзавамо убијање већ и овако старог и болесног народа, али ни да будемо заморчићи који конзумирају недовољно испитану ГМ храну“, сматра Миладин Шеварлић, редовни професор Пољопривредног факултета у Земуну.

„Надлежни и овако немају податке о увезеној сојиној сачми, генетски модификованој, која преко сточне хране већ улази у ланац наше исхране, они треба само да се придржавају постојећег закона“, каже професор Шеварлић и додаје да Влада Србије не треба да попусти пред притисцима и подсећа да је осам земаља ЕУ забранило ГМ храну, а да се у Бугарској чак одиграо и својеврсни народни бунт.

Да је страх од генетски модификоване хране оправдан, сматрају и Зелени Србије, који иду и корак даље, тражећи од председника Владе Србије Ивице Дачића смену актуелних министра пољопривреде Драгана Гламочића и Расима Љајића, министра спољне и унутрашње трговине.

„Министар Гламочић је у свом научном раду из 2006. исказао забринутост због неиспитаних ефеката генетски модификоване хране на здравље животиња и људи, па није јасно, кад је говорио истину, тада или данас“, каже за „Вести“ Иван Карић, председник Зелиних.

„Како је могуће да један научник тако драстично мења свој став?! Кад је доказана безбедност ГМО и кад је ГМ храна престала да представља економски и социјални ризик за наше фармере и становништво Србије?!“, пита се Карић и додаје да је захтев Зелених за смену министара – оправдан.

„Министар пољопривреде је изгубио легитимитет добијен од грађана Србије на изборима, а министар Расим Љајић је све политичке противнике прогласио за незналице и зато тражимо њихову смену јер је то недопустиво понашање за установљене демократске принципе савременог друштва“, каже Карић и подсећа да је производња, промет и увоз ГМ хране у Србији забрањен и нема разлога да се добар закон мења, већ треба да се примењује.

„Ми смо таоци лоших политика, односно непримењивање закона. Ово није напад на данашњу владу, већ на систем вредности, који није успостављен више од 20 година у Србији јер се толико не примењују наши закони“, каже Карић.

„Генетски модификована храна је зло. У САД је доказано да је 65 одсто становништва оболело због употребе генетски модификоване хране“, каже један од политичар и пољопривредник, бивши градоначелник Свилајнца Добривоје Будимировић Биџа.

„ГМ храна се већ неко време продаје у нашим продавницам, прећутно, а закон је забрањује. Ко је крив за то и ко прави такве уступке јер није тачно да то од нас тражи ЕУ“, каже за „Вести“ Биџа и додаје да се на рафовима српских самопослуга, месара, па и пијачним тезгама продају ГМ сокови, слаткиши, млечне прерађевине, сухомеснати производи, чоколаде, па и кашице за бебе.

„Зар су нам је мало било убијања и страдања, па сад да се и самоубијамо ГМ храном“, пита се Будимировић, један међу угледнијим члановима Српске напредне странке

Србија да дозволи промет

„Услов за пријем у СТО јесте да се из законске регулативе избаце све рестриктивне одредбе о промету било каквих производа, па и ГМО. Тачније, ако Србија жели пријем у СТО у децембру, те измене морају да се ураде врло брзо, јер је следећи рок тек наредне године „, рекао је министар трговине Расим Љајић.

Хајдин: Забрана је превазиђена

Председник Српске академије наука и уметности (САНУ) Никола Хајдин рекао је да Србија, када је реч о ГМО, треба да поступи у складу са националним и друштвеним интересима, те да је време да донесе нови закон, другачији од досадашњег.

„Закон који је Србија донела 2009. године, а који забрањује промет и производњу ГМО је превазиђен“, рекао је Хајдин.

Биџа: Децу хране смећем

„Људи купују то смеће и уништавају здравље, убијају се натенане, а то ни не знају. Србија већ неко време увози сухомеснате производе с ознаком МОН (млевени пилећи остаци), који су у државама ЕУ, забрањени чак и за кућне љубимце, па ко је био тако паметан да дозволи да се наша деца хране таквим сухомеснатим производима“, пита се Добривоје Будимировић Биџа, додајући да лични интереси не смеју да буду испред општих и државних.

Оправдан страх

„Страх од употребе ГМ хране је оправдан јер не постоји ниједна научна студија која доказује да ГМ производи нису штетни, али зато има много студија које доказују су то небезбедни производи и да у 21. веку не смеју да буду у промету“, подсећа Иван Карић, председник Зелених Србија.

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    Vidcemo sta ce biti.Lepo je to sve.Ipak treba cekati.Polako kada to doze na red kako u skusptini tako i u valdi tema i sveostalo.I ovako je ovo sve podeljeno z ainterese i sveostalo.Ali smatram da GMO je nepozeljan na ovimpodrucima.I to jejedna cinjenica.A staje sa onima koji su sjali soju gnecku i zasto nisu naplacane kazne vec se cuti i dopusta.A racunipriznaca od milion do 5 milona imali bi d aplate svi i svekomapnije i grupacije koje suposejale.Pa ako to nije dovoljno dupli dozu naplate kazni pa izvolite i da s eunisti plus ove kzane.

Напиши коментар