Србија

ПОСЛУШАЛИ ГРАЂАНЕ: Влада Србије одустаје од ГМО

Грађани и велики део стручне јавности, с друге стране, не одустају од захтева да се ГМ производима никада не дозволи улаз у Србију

Министарство пољопривреде Србије одлучило је да до даљег одложи стављање у процедуру закона који би требало да дозволи промет генетички модификоване хране (ГМО) у Србији.

Грађани и велики део стручне јавности, с друге стране, не одустају од захтева да се ГМ производима никада не дозволи улаз у Србију.

Након што су Удружења потрошача указала да су стручњаци који су састављали нацрт за Закон о заштити потрошача направили велики пропуст, јер у њега нису убацили одредбу која регулише промет ГМО, Министарство трговине је, како сазнајемо, реаговало и припремило нови члан којим се колико толико грађани штите и од ГМО.

Нови члан закона предвиђа да у случају да је право потрошача на безбедност угрожена продајом роба и услуга опасних по живот, здравље или животну средину, надлежни су дужни да у најкраћем року донесу одлуку о хитној инспекцијској контроли.

„Овај члан решио би део проблема, али ми тражимо и да наша држава омогући грађанима да знају шта једу, да сваки производ који садржи ГМО буде јасно декларисан и да на њему стоји упозорење – Није доказано да овај производ није штетан – како би потрошач могао да донесе савесну одлуку, јер је чињеница да постоје озбиљне сумње око здравствене безбедности ГМ хране, рекао је листу Петар Богосављевић, председник Покрета потрошача.

Експерти кажу да је у јавности створена атмосфера у којој велики број стручњака који је против ГМО не сме о томе да проговори.

С друге стране, врло су гласни су заговорници ГМО, па проблематику која се тиче јавности присвајају и своде на „истину” научне методе, потпуно занемаривши опрез или здрав разум.

Аграрни економиста Миладин Шеварлић сматра да је велики проблем то што на декларацијама ГМО производа то није наведено.

„Зашто би неко ко производи нешто за шта тврди да је добро, избегавао да истакне то што је наводно добро и себи направи позитиван маркетинг“, рекао је Шеварлић

Коментари (1)

  1. Aleksandar каже:

    ovo ce se morati dobro rzmotriti i netreba juriti jer nista nije sigurno ispitano1/3 je ispitana a ostale 2/3 niko nezna i sve ostalo nedoreceno.Pa prema tome ovo nije neka pohvala niti da se uvodi.Jer za sve treba vreme,a Srbija nema toliko veliko prostranstvo da bi po svimprvila uzgajal GMO.I pre svega to uopste nije za nas.A nasilu sve sto sedonosi nije dobo i nece naci korena u tome svemu.

Напиши коментар