Досије

НАТО крије војне губитке из 1999. године

У тексту под насловом „НАТО крије сопствене губитке“, руска агенција за политичке вести (АПН) известила је 29. априла да је НАТО изгубио преко 400 војника и преко 60 авиона током свог 79-дневног рата против Србије. Ове процене су наводно базиране на цифрама руске владе, а на Западу су их заташкавали медији љубимци Новог светског поретка.

Ово су највише цифре о НАТО људским жртвама које су се појавиле до сада у послератним пост-мортемима. Ми им можемо веровати или их третирати као пропаганду. Али само би их будале потпуно занемариле и одлучиле да верују у фикцију НАТО-вих „лажи“ пропагандиста, укључујући ту и Бил Клинтона, који је објавио нацији прошлог јуна да НАТО није претрпео никакве губитке у борби.

Овај руски чланак је написао искусни војни дописник Владислав Шурјагин, који је извештавао и из Чеченског рата. Шурјагин елаборира један ранији извештај руског Министарства одбране који је први пут објављен у листу „Преглед страних војски“ а онда га је објавио ИТАР-ТАСС, једна од две званичне агенције руске владе.

Шурјагин примећује да су НАТО и Пентагон лагали без стида и да и даље то раде. Он примећује да могу проћи године док америчка влада призна шта је стварно изгубила у свом рату са Србијом. Он каже, на пример, да је НАТО чак лагао и у погледу броја обављених борбених летова, а камоли у погледу сопствених жртви. Уместо 35.000 летова које НАТО тврди да је обавио, ова алијанса је у ствари обавила само око 25.000, каже он.

Уредници АПН су се одрекли одговорности, наводећи да је Ширјагинов текст „лично виђење аутора“ о овој теми. Али Сирјагин је само један од извесног броја извора који су се појавили од краја НАТО-вог бомбардовања, а који указују на то да НАТО можда крије значајне губитке које је претрпео током 79-дневног бомбардовања Србије.

Псеудоним „Веник“ је можда познати термин за читаоце сајтова „Truth in Media“ и „Beograd.com“ током рата. Веник је био први који је систематски анализирао и известио о НАТО губицима у априлу 1999. А овај извор стално ажурира ту информацију од тада. Ево Вениковог последњег доприноса на тему о НАТО губицима:

„Према чланку од 25. марта 2000, који је објавила новинска агенција ИТАР-ТАСС, руски ГРУ (Главни обавештајни директорат) извори извештавају да су током операције „Савезничке снаге“ НАТО-ве ваздушне снаге претрпеле губитке много веће него што је то НАТО команда званично признала. Према информацијама ГРУ, НАТО је изгубио три Ф-117А „stealth“ бомбардера и најмање 40 других борбених авиона и преко 1.000 крстарећих ракета.

До сада су НАТО званичници признали да су изгубили три борбена авиона (27. марта USAF F-117А , 1. маја USMC AV-8B Harrier и 2. маја F-16CG-40-CF), два јуришна хеликоптера (АХ-64 Апач 26. априла и још један Апач 5. маја), између 30 и 32 беспилотне извиђачке летелице – најмање 16 америчких, 7 немачких и 5 француских UAV. Интересантно је да је НАТО признао све губитке беспилотних извиђачких летелица које су помињали југословенски војни званичници – 30 – и можда чак још и више.

Оборени Ф-117А

Оборени Ф-117А

Званични НАТО извештаји и изјаве које су дали различити НАТО званичници указују на то да је око 10 НАТО авиона направило принудна слетања. Два Ф-117А су претрпела велика оштећења (Ф-117А 86-0837 је оштећен 21. априла током слетања; а други Ф-117А је изгубио део свог репа због оближње експлозије СА-3 САМ). Један RAF C-130K Hercules транспортни авион се срушио 11. јуна у Албанији. Овај авион је испоручивао једну британску САС јединицу која је покушавала да претекне руске падобранце у бази Слатина. Амерички ОХ-58 борбени извиђачки хеликоптер срушио се 26. маја у Босни…

У фебруару је британска штампа дискутовала о великом недостатку оперативних авиона које је претрпело Краљевско ратно ваздухопловство. Ове вести су се први пут појавиле 23. јануара 2000 – „На стотине онеспособљених млазњака довело RAF у кризу“ – је чланак објављен у листу „Лондон Обсервер“. Нарочито је чланак, базиран на сопственој истрази листа Обсервер, исцртао следеће проблеме код RAF-а:

„Два од три у флоти Уједињеног Краљевства коју чини 186 Торнадо бомбардера је приземљено; мање од 40% других борбених авиона, као што су Хериер и Јагуар, је спремно да лети одмах;

Министарство одбране је потрошило скоро 1 милијарду фунти развијајући ласрерски навођен систем за бомбардовање који не ради како треба;

Ту је и мањак од скоро 20% млађих официра пилота брзих млазњака а RAF има озбиљан проблем да задржи обучене пилоте.“

Према прегледу агенције ИТАР-ТАСС чланка објављеног у часопису „Преглед страних војски“ руског Министарства одбране, југословенска авијација је спречила коришћење америчког јуришног хеликоптера АХ-64 Апач током Косовског сукоба. У чланку „НАТО губици у рату против Југославије“, „Преглед страних војски“ пише: највећа сензација је био број војника које је НАТО изгубио. Не само да су НАТО пилоти погинули у Југославији, већ су погинули и војници за претрагу и спасавање чији је задатак био да пронађу оборене пилоте. Југословенска ПВО је оборила не мање од пет НАТО хеликоптера, који (сами) су резултирали у смрти око 100 војника Алијансе.“

Према овом листу, разлог што Пентагон није користио хеликоптере „Апач“ на Косову „…није имао ништа са техничким проблемима хеликоптера или недовољном обуком њихове летачке посаде, како су често изјављивали НАТО званичници. Једини разлог је био напад којег су 26. априла 1999. извршили југословенски „Галеб“ ловци на „Ринас“ аеродром који се налази близу албанског главног града Тиране, где су Апачи били базирани. Тог дана су уништене две групе ових лаких хеликоптера, а преко 10 хеликоптера је оштећено.“

Сличну операцију је извела југословенска АФ 18. априла на аеродрому у Тузли, у Босни, који је коришћен као аеродром за принудно слетање НАТО авиона. Као резултат овог напада неких 15 НАТО авиона је уништено на земљи.

Б-2 Спирит је тешки бомбардер стелт технологије

Посматрајући листу извештаја очевидаца коју су сачинили ваздухопловни ентузијасти у Југославији, можемо наћи следећи унос – (бр. 381) 7. јун, између 012 и 040, зона између Сланкамена и Инђије. Један велики бомбардер (највероватније Б-52) је оборен. Авион је експлодирао након директног поготка ракете САМ. Посада је погинула.“

Колико год да се чини невероватним на први поглед западној публици навикнутој својим „лажима“, горње процене нису далеко од истовремених извештаја грчких медија.

На пример, 7. априла 1999. је атински дневни лист „Athinaiki“ (Атињанин) рекао у једном чланку да је НАТО већ изгубио 88 војника. А то је било само после две недеље рата! Ако је НАТО изгубио 88 војника у време када је интензитет борбе био на нижем нивоу него касније током рата, онда су његове људске жртве током 11-недељног конфликта могле бити преко 1.000, ако се наставила иста стопа губитака.

Која год да је стварна цифра, она је сигурно већа од нуле, што је цифра коју тврде Клинтон, НАТО и Пентагон. Стабилна струја нових информација које се појављују у руским медијима, које се углавном базирају на руским званичним војним изворима (који су били у позицији да прате из прве руке бојна поља у ваздуху и на мору пре годину дана – Русија је имала два брода у Јадрану током рата, која су посматрала рат путем електронског надзора), служе да дискредитују такве смешне тврдње НАТО-а и Клинтонове администрације.

У ствари, не би нас изненадило да се руска влада овде ангажовала у игри политичке уцене и балансирања на ивици рата са Клинтоновом администрацијом, покушавајући да добије неку предност у преговорима око других, већих ставки, као што су Ракетни одбрамбени штит (види моју колумну „Опасно нуклеарно звецкање сабљама“). Све ово, наравно, у нади да стекну неку предност пре Клинтонове посете Москви 4. јуна.

Пошто и Москва и Вашингтон знају да кад би Русија објавила доказе (снимке електронског праћења, на пример) који подржавају њене тврдње о НАТО губицима, ово би имало разорни ефекат на јавност НАТО/Новог светског поретка. Јер, цео свет би онда знао да је сићушна југословенска војска испљускала арогантног и свемоћног агресора, користећи неко прилично застарело оружје, али више него надокнађујући то лукавством и храброшћу њених официра и војника.

Једино питање које остаје отворено, међутим, је како је Клинтонова администрација успела да спречи толико пуно ожалошћених америчких и НАТО фамилија да проговоре о губицима својих вољених? Или, да пређемо на ствар, да ли их је подмитила (исплатила) или застрашила претњама или нечим још горим?

Коментари (25)

 1. Златко каже:

  Веников податак је тачан, ја сам као радник телевизије учествовао у рату. За ово знам још од *99. године. Осим тога наша ПВО је оборила и велики број крстарећих ракета и беспилотних летелица… Мислим да их је највише заболео гутитак Б2 и Ф117, невидљива технологија…

 2. igi каже:

  Drago mi kad pročitam ovako nešto lepo. Ali mi je teško kad se setim da sramna vlada u vremenu najtežih pregovora i istorijskog veta donosi odluku o pristupanju IPAP integraciji. Ovin je potpisala kalitulaciju pred bajvećim neprijateljem Srbije. Mada mislim da je ta vlada veći neprijatelj.

 3. veteran каже:

  gadjali smo amerie sa onim sto smo imali…na zalost nismo imali savremene sisteme…vreme je da kupimo nove pvo sistem pod hitno…upamtite ameri prvo gadjaju sa avionima…yugoslavija ,rs srpska,libija,irak,vijetnam…zasto vise niko ne govori o kupovini novih pvo sistema? zasto se o tome cuti??? vucicu gde su zavrsili ruski migovi 29mm za sirisko trziste…sto vucicu vise ne govoris o tome,jel ti neki savetnik engleski neda da o tome pricas??

 4. no 1 каже:

  Pa gospodo ,da li Vam je sada jasno zbog cega snjuje brojno stanje u Vojsci Srbije i zbog se i danas vrsi pritisak i kontrola na nase oruzane snage,tj da se uklone sredstva iz operativne upotrebe,a koja mogu jos da se koriste,a cak i modernizuju.Drugo nas vojni kadar koji je imo iskustva u predhodnim ratnim dejstvima je penzionisan ili smenjen sa pozicija koje su doprinosili obuci i prenosenju znanja,vestina i iskustava ratovanja.A nasa sadnja vlast uporno se trudi da udjemo u NATO savez,velika greska.Prvo treba raditi na modernizaciji nase VS,podici i zaposliti vise ljudi u fabrikama namenske industrije,kao i drugim granama industrije.Obnoviti lovacku avijaciju pod hitno,nove PVO sisteme,kao i radare za VOJ.Unaprediti sisteme EIPED,pesadijske jedinice opremniti savremenom opremom domace proizvodnje,obuku podici na visi nivo.Gadjanja u jedinicama vojske treba dovesti na nivo 2 puta nedeljno,a koristiti municiju koju imamo u visku i koju rasprodajemo,umesto da je koristimo za obuku i uvezbavanje.Oklopno mehanizovane jedinice takodje modernizovati.Jednog komadanta Specijalne brigade su smenili sa mesta iste zato sto je unapredio obuku svojih pripadnika i izveo vise vojnih vezbi nego svi predhodnici od 1999 godine,a sada je taj covek zamenika komadanta u Centru za obuku na nizem formacijskom mestu od cina koji ima.MO od 5.10.2000 godine pa do danas kao da su se takmicili ko ce vise VS da onesposobi za izvrsavanje tezsnih zadataka,a sve pod budnim okom NATO generala,to ne velja kao sto ne valja da svaka vlast od 2000 godine je radila protiv interesa drzave Srbije i njenih gradjana.

 5. Nikola каже:

  Ljudi, čisto da se ubacim, pošto sam video da pominjete, između ostalog i raketni sistem PVO, S-300.Dakle, mi smo od Rusa trebali da dobijemo par baterija ovog sistema, početkom 1999.Međutim, koliko god ovaj sistem bio efikasan, trebalo bi imati nekoliko diviziona S-300, da bi svaki nalet NATO avijacije bio uzaludan.Sa nekoliko ovih baterija, sigurno bi gubici bili veći, ali sigurno bi došlo i do pogađanja baterije od strane NATO avihacije, a to bi bila bruka i sramota za tada najefikasniji PVO sistem S-300.Pozdrav! 😀

 6. Dragi J. каже:

  Naravno da je Nato imao velike gubitke, vece od predvidjenih. Mi smo drzava koja je ucenjena i koja je na staklenim nogama. Zabranjeno je nasoj drzavi da obelodanjuj prave podatke. Razume se zbog cega. Sto se tice poginulih ljudi, u svakom ratu se to desava, i nema sta Nato da objasnjava svojim gradjanima zasto joj je poginulo recimo 1000 ljudi. Rat je rat, ljudi u ratu su oni koji ginu. Rat nije diskoteka gde se ide na provod i djuskanje. Rat je pogibelj. Nato je mogao jos vise da razori nasu zemlju, infrastrukturu i ostalo. Ali i ovo sto e uradio je preveliki gubitak za nas. To su uradili iz besa zbog sopstvenih gubitaka. Jo s da se osvrnem, nije samo hrabrost i lukavost nasih staresina dovela do gubitaka takvih kakvih je Nato pretrpeo, mnogi ne znaju da smo primenjivali nase metode i modernizaciju zastarelog naoruzanja. Citavi programi i mreza za radarsko osmatrtanje i detektovanje, koja nije smela dabude vise od 3 sekunde ukljucena na jednoj poziciji da je ne bi detektovali njihovi avioni. To je jaka inovacija u nasoj vojsci, i rakete su bile punjenje jacim eksplozivnim punjenjem i pojacanog dometa. U svakom slucaju pokazali smo se da imamo jaku vojsku, u ovom trenutku da smo imali jaku vojsku, dobro obucenu. Sada je to drugacije, nazalost. Pristalica sam sluzenja vojnog roka po obavezi, u kracoj verziji recimo, dovoljno da se dobro obuci kadar. A i profesionalni vojnici su jako dobar potez, jer recimo ko ce bolje biti u stanju da barata jednim raketnim sistemom, nego profesionalno zaposlen vojnik koji samo to radi i samo se u tom smeru usavrsava. Isto vazi i za ostale rodove. Modernizacija vojske nam je potrebna. Mozda u ovom trenutku mi nismo spremni zbog finasija da to odradimo, ali bi moralo u narednom periodu da bude imperativ. Jer kao sto rece jedan diskutant, “ko ne hrani svoju vojsku-hranice tudju,okupatorsku”. TIm je sve receno. Ponosan sam sto sam po volj Boga rodjen kao Srbin i sto pripadam narodu koji je zaista poseban u svemu a narocito u vojnickoj vestini. I jos nesto, istrebiti, procesljati sve one izdajnke u vojsci koji rade za druge sluzbe-drzave, odstraniti ih , kako ne bi nanosili stetu nasoj realnoj vojnoj snazi .

 7. ВИЛЕ каже:

  29 авиона је оборено, а 32 оштећено што је 61. Пошто је употребљавано 1070 авиона НАТО то је 6%, а дозвољени губитци у рату НАТО су дозвољени 2%, што најбоље говори о губитцима у рату.
  Пошто има и погинулих то је НАТО ставило у велику проблематику, јер не могу да објасне њиховим блискима.
  Кључ губитака је невидљива технологија у којој су у Америци била веома велика улагања, па је то изазвало економске проблеме у 21 веку.

 8. Predrag Marković каже:

  Bilo ne ponovilo se.
  Nemojte se prepucavati dragi drugari.
  Svako od nas ima drugačije mišljenje,pa kuda bi nas to odvelo.
  Domovinu moramo svi braniti.
  Lep pozdrav.

 9. paja55 каже:

  E zato su nas staresine sve oterali u penziju ili prekvalifikovali za druge poslove, bez dobrog steresine i vojnika nema ni slobodne drzave, a ko ne hrani svoju vojsku hranice tudju…..

 10. Kokan каже:

  Ono sto je zalosno i sto trpimo zbog uspesne odbrane od NATO-a je to sto su nam Sutanovac, Tadic i ostali strucnjaci sveli vojsku na 12.000vojnika koja je u potpunosti zavisna od NATO-a i njegovih instrukcija. Mi moramo pod hitno da vratimo prvo obavezno sluzenje vojnog roka, minimum 6 meseci. Nikakvo civilno sluzenje vojnog roka i te gluposti. Da se odbace svi saveti NATO-a i da povratimo veru ovog naroda u nasu drzavu i nasu vojsku. Od opreme su nam potrebni novi PVO sistem, novi helikopteri (transportni i borbeni), osavremljivanje sistema komunikacija.

  1. Равновски каже:

   Ево сада је нека друга власт ,само да Вучић организује владу и очас напише програм . Лично јесам за служење војске али питање је шта ће војска да једе ,да обуче а џефердари и џебана недостају .

  2. pantelija каже:

   ne brini za to na 7 miliona se po zakonu 10 posto mobilise ,,,700.000 vojnika je uvek znaci koji moraju ustati u odbranu Zemlje …

 11. Александар каже:

  Имате грешку у ознакама хеликоптера, односно по питању њихове намене…АХ-64 је офанзивни хеликоптер. Вероватно сте мислили на УХ-60 блекхок када сте навели да је реч о десантном хеликоптеру…Поздрав!

 12. Ivan Ilic каже:

  Jos veci gubici bilibi a mozda nikada nebise usudili da Milosevic nije bijo “njiov”CIA-Agent zavrbovan I ucenjen!Kojije na 1-mesec dana pre napada 1999 ubili naseg generala PVO Ljubisu!ONDA uvukli I zamenuli sve oficire u Generalstabu sa”natovcima”Kao u Krajini stose desilo stosu poslali “specijalce”U Krajinu njih smenuli!Sva sreca stoje Vojska imala svoj”KOD”da kada pocne rato neprima nikakve komande od presednika dok rato traje zbog sabotaze!Vojskaje pocela da prima te “pozive”odma posle mesec dana “dase zaustavi I pregovara”Vojna komanda je to shvatila za SABOTAZU!!Predkraj rata Milosevic moro licnose sastajati sa Vojskom-generalima daih zaustavlja za pregovore!Milosevic I Klinton bilisu na telefonu svaki dan I stelovalisu Rato!ZALIM!Mnogo zalim sto Seselj neubi Milisevica stogaje postedio?ZALIM sto general Mladic nije bijo na milosevicevom mestu NATO sigurnobi puko kao zvecka i ako Srbija imala staro naoruzanje imalaje PROFESIONALNU HRABRU VOJSKU I SRBSKI NAROD daim jebu sve po spisku!

  1. Зоран из Урошевца каже:

   Биће још идиота попут тебе који ће покушавати да на гроб Слободана Милошевића истресају ђубре, али, ветрови историје ће га дефинитивно развејати!

   1. Lucky Luke каже:

    Da, bar 50 milijardi kiparskih maraka razloga govori to isto!

   2. Равновски каже:

    Нема потребе бацати ђубре на његов гроб јер је ђубре у њему.Да није њега ,његовог предходника Тита чији је слдбеник био данас би ти био у Србији јер и ови после Слобе продужише где он стаде у слугерисању истом газди те си сада у Републици Косове

  2. ВЕСЕЛИН ПАВЛОВИЋ каже:

   Најбољи доказ да је Милошевић био амерички човек је то што кад су нам Руси давали С-300 у марту 1995.г за 2 милиона клиришких долара које је био дуг русије, а он је одбио јер онда НАТО са нама неби могао да нас бомбардује. Да смо тада отишли на обуку како је планирано припремили би се за употребу С-300.
   Други показатељ је што је 26 марта било наређено да се 31.ОЦПВО пребаци у Краљево, јер се тај дан најављивало гађање Касарне Јарчујак у којој је био овај оперативни центар, а остављено је у 31.ОЦПВО 2 пуковника, 3 потпуковника, један водник и 2 војника. као што је остављено у РТС-у. Срећа овим људима је што су 3 авиона погођена у 18:10 сати, што је 46 сати од почетка Бомбардовања, па су побегли, а онда се бомбардовање превело у рат од 78 дана.
   Улагање у технологију невидљивих авиона је било 3000 милијарди долара као у нуклеарну технологију. До данас није произведен ни један невидљиви а 1 000 000 људи је изгубило посао што се у 2008 години показало као економски проблем УСА, а данас дугују Кини 3000 милијарди долара.

  3. Милош каже:

   Иване превише сереш, што пњујеш по Милошевићу, зашто онда ниси ишао у Хаг да сведочиш против њега. Можеш само да надуваш муда покојном Милошевићу и једи говна. Јели ти сад са Вучићем боље, серем се и на тебе и на Вучића. Можда ти је тата био њихов агент говнару дебилни.

 13. Aleksandar каже:

  Te svepodatke jos kriju ali vreme je da Pentagon objavi zvanicnepodatke proslo je dostavremna od toga.

 14. Nenad каже:

  Slazem se sa tekstom ali ne i sa brojem izgubljenih aviona po mojim saznanjima a bio sam ucesnik tog rata, nato je izgubio 37 aviona.Licno sam prisustvovao obaranju aviona B2 koji je pao u Kopacki rit u Hrvatskoj pokusavajuci da se domogne Tuzle.I pored zahteva pilota da se katapultira taj zahtev nije odobren i oni su pali u rit.Sto se tice objavljivanja gubitaka, nasa Vojska ima tacan broj oborenih aviona i helikoptera ali zbog veoma jasnih razloga ne sme da ih objavi.Navescu samo jedan primer: F 117 je pre obaranja kostao 550 miliona dolara a sada za njega ne mogu da dobiju ni 5 miliona, sta mislite kakva bi cena bila ostalih aparata kada bi se objavili tacni podatci.Ovako mogu jos da ih prodaju po svojim cenama, znaci sve je u novcu a ne u politici

  1. 123123 каже:

   BURAZERU SUmnjam da cemo ipak saznati celu istinu o tome… nakon 5. oktobra prvo cega se NATO domogao upravo su ti dokumenti, to se sad cuva u Washingtonu u posebnom odeljku posebnih odeljenja posebnih organizacija. Ista stvar i sa svim ostalim situacijama sirom sveta. Uvek objavljuju samo 2-4% gubitaka dok se tokom 5-10-20 godina priznaju jos dodatna 5-8%. Sumnjam da cemo ikad videti tako nesto, a cak i da vidimo, zapadni glupi svet ce misliti da je to obicna propaganda, jer za njih je svetinja CNN 😀 ( JA SE ISKRENO NADAM NA SUPROTNO< ALI ISKRENO )

 15. Мирослав каже:

  “У рукама Мандушића Вука свака пушка биће убојита”, или “бој не бије у рукама оружје него срце у јунака”, истините су ријечи нашег великана црногорског које се показало и у рату против НАТО агресора.
  Да се само замислимо: како би агресори прошли којим случајем да је Војска Србије имала на располагању најмоћније руско ПВО наоружање. Мислим да се доста подцјењује “застарјелост” наших галебова и јастребова борбених авиона са тактичким особинама којим се тешко откривају радари јер лете тихо у врло ниском лету. Србија би требала наставити са производњом ових апарата уз њихову модернизацију.

 16. Душан каже:

  Они који не слушају Западне лажи знају да су НАТО губици велики. То само говори о срамоти коју су сами себи нанели; напреднији од нас много по питању технологије и наоружања а опет, десило се што се десило. Мислили су да могу да нас сравне са земљом у неколико дана, мало су се преварили па је потрајало 79 дана, после којих наша ПВО је могла да настави да задаје губитке НАТО авијацији. Да не спомињем то да су хтели, после што сравне ПВО, да копненим путем уђу на нашу територију. Свака част нашој војсци а поготово ПВО на задатку који су урадили. Када би се ова влада опаметила и окренула сада Истоку, нисам сигуран да би Западњаци могли да нас возају лево-десно само тако, као до сад. Још када би купили модернију ПВО од Руса (Искандер, БУК с-300 с-400), онда не би олако помислили на ваздушни напад.

  1. Hitman каже:

   ISKANDER je balistički projektil, S-400 je tada postojao samo kao prototip 🙂 A sa BUK-om su Gruzini oborili par ruskih aviona 2008., bez problema po tehniku. Tako da mislim da bi i BUK bio idealan u to vreme da smo ga imali, jer jednostavno ne bi bilo ljudi koji bi znali da upravljaju sa S-300. To je nešto što stalno previđamo, da je za tako veliki PVO sistem, potrebno bar godinu dana dobre obuke.

Напиши коментар