Свет

Квар спасао Америку од експлозије атомске бомбе!

Бомбардер Б-52, који је носио две атомске бомбе, пао на подручју Северне Каролине, а активна бомба се није активирала јер је склопка на систему за активацију била покварена

b52

Вашингтон Пост дошао је, после скидања ознаке тајности, до извештаја који је открио невероватну прича. Наиме, 1961. године у ваздуху, изнад Северне Каролине, се распао бомбардер Б-52 који је преносио две нуклеарне бомбе, а јадна од њих је била активна. Срећа у несрећи је била да се догодио квар који је онемогућио експлозију!

Бомбардер је ударио у земљу код града Голдсбороа. А бомба се није активирала јер је склопка на систему за активацију била покварена.

– У извештају се наводи како тајмер није активирао батерију, јер је оружје слетело у слободном паду без падобрана. Бомба је била у сигурносном моду, али пад је оштетио контакте склопке који су требали остати нетакнути да оружје не би детонирало – пише Пост.

Чињеница да само игром случаја две жице нису дошле у контакт спасила је Американце кобних и дугорочних последица какве су претрпели Хирошима и Нагасаки, такође од америчке бомбе.

Коментари (2)

  1. Ajzak каже:

    Koji smo baksuzi , sto ne eksplodira mamu im krvavu…

  2. miloš каже:

    to bi bilo slavlje čitave planete. mada desiće se tako nešto kad tad

Напиши коментар